Reklama

Reklama

Alkohol w pierwszych tygodniach ciąży

Wiele kobiet w pierwszych tygodniach ciąży nie jest świadomych swojego stanu i spożywa alkohol. Z badań wynika, że wady powstające do 5 tygodnia najczęściej prowadzą do obumarcia płodu. Jednakże w początkowym okresie pierwszego trymestru, istnieje też możliwość, że uszkodzone komórki zostaną zastąpione nowymi. Kobiety, które piły alkohol nie wiedząc, że są w ciąży powinny jak najszybciej zrezygnować z jego spożywania.

Alkohol a ciąża

Wypity przez kobietę ciężarną alkohol trafia do jej krwiobiegu, następnie poprzez łożysko dociera do płodu. Łożysko nie filtruje i nie rozkłada alkoholu, tym samym w żaden sposób nie chroni dziecka przed jego skutkami. Po spożyciu przez ciężarną alkoholu, jego zawartość w organizmie płodu jest identyczna jak w organizmie matki. Nie istnieje "bezpieczna dawka alkoholu w ciąży". Każda wypita lampka wina czy szklanka piwa mogą być tragiczne w skutkach. Istnieje wiele mitów dotyczących ciąży i alkoholu. Dwa najczęściej powtarzane: czerwone wino zwiększa liczbę czerwonych krwinek, a ciemne piwo wspomaga laktację. Nie istnieją badania, które potwierdzałby ich prawdziwość. Co gorsza, ciężarne często dostają tego typu rady od najbliższych lub nawet ginekologów. Alkohol wypity przez dorosłego człowieka jest rozkładany przez wątrobę. Organizm dziecka nie ma jeszcze w pełni rozwiniętej wątroby, co za tym idzie, nie ma żadnego mechanizmu obronnego, który uchroniłby malca przed skutkami wypitego przez mamę alkoholu.

Alkohol w ciąży- skutki

Wypicie alkoholu przez kobietę ciężarną może skutkować:

  • uszkodzeniem mózgu dziecka
  • spowolnieniem jego wzrostu
  • uszkodzeniem serca i nerek, słuchu i wzroku
  • wystąpieniem Płodowego Zespołu Alkoholowego (FAS)
  • niską wagą urodzeniową
  • poronieniem lub przedwczesnym porodem
Reklama

Więcej informacji na ciazabezalkoholu.pl.

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane