Reklama

Reklama

Składniki:mąka [60 dag]mleko [1.5 szklanki]cukier [20 dag]żółtko z jajka (8-10 sztuk)masło [12 dag] (pół kostki)drożdże [4 g] sól [1 szczypta]skórka z cytryny (z całej cytryny)skórka z pomarańczy (z całej pomarańczy)aromat cytrynowy do ciast (kilka kropli)cukier puder [1 szklanka]rum [1 łyżka]sok z cytryny (1-2 łyżki)

Krok 1

Podgrzej odrobinę mleko. Drożdże zalej 3 łyżkami ciepłego mleka, dodaj łyżeczkę cukru, wymieszaj, odstaw. Mleko nie może być gorące. Najlepiej w temperaturze ciała.

Krok 2

Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem i szczyptą soli. Moim zdaniem dość ważne jest ucieranie ok. 10 minut, aż masa będzie naprawdę puszysta.

Krok 3

Do ciepłego mleka dodaj masło żeby się rozpuściło. Jeśli mleko będzie za ciepłe, koniecznie trzeba je schłodzić zanim dolejemy do ciasta.

Krok 4

Stopniowo do ucieranych żółtek dodawaj mąkę, mleko z masłem (lekko ciepłe) i rozczyn. Dodajemy stopniowo mieszając ciągle składniki.

Krok 5

Dodaj skórkę cytrynową i pomarańczową oraz zapach.

Krok 6

Starannie wyrób, aż ciasto będzie odstawało od ręki. Ciasto jednak będzie dość rzadkie i takie ma być. Trwa to około 15 – 20 minut.

Krok 7

Na końcu ucierania dodaj rodzynki oprószone mąką.

Krok 8

Następnie odstaw ciasto w ciepłe miejsce, przykryj lnianą ściereczką i czekaj, aż podwoi swoją objętość. Ciasto będzie wyrastało około 2-3 godzin.

Krok 9

W tym czasie wysmaruj masłem bardzo dokładnie foremki do babek i oprósz je mąką. Dużo masła gwarantuje łatwe wyjmowanie ciasta.

Krok 10

Jak ciasto podwoi swoją objętość, zagnieć je jeszcze raz dłonią i przełóż do dwóch dużych form na babki. Ciasto powinno sięgać do 1/3 wysokości foremki. Ciasto naprawdę jeszcze bardzo wyrasta i jeśli będzie go zbyt dużo to ucieknie z formy.

Krok 11

Postaw ciasto ponownie w cieple, aż ciasto urośnie na całą wysokość formy. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 40 minut w temperaturze 175°C. (po 20 minutach wyłączyć górę piekarnika i włączyć tylko dół !)

Krok 12

Baby wyjmij z piekarnika, pozostaw w formie jeszcze przez 10 minut, a potem wyjmij.

Reklama

Krok 13

Utrzyj na jednolitą pastę wszystkie składniki lukru, udekoruj baby. Odstaw, aby lukier zastygł. Dekorować można na talerzu, na którym będziemy serwować. Ja osobiście wolę, aby nadmiar lukru ściekł na kratce. Jeśli ktoś woli lukier bardziej cytrynowy, to zamiast wody czy rumu można dodać sam sok z cytryny.
Smacznego :)

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane