Reklama

Sezon ogórkowy trwa w najlepsze. Bardzo lubimy jeść je ze śmietaną jako dodatek do obiadu, chrupać do kanapek i wrzucać do sałatek. Jedzeniu ogórków można tylko przyklasnąć. Zielone warzywa zawierają aż 95 proc. wody, więc idealnie nawadniają cały organizm. To świetny środek oczyszczający i odtruwający, bo przyspieszają wydalanie kwasu moczowego z organizmu. Są przy tym niskokaloryczne (100 g to ok. 15 kcal), pomagają w trawieniu - szczególnie kiszone, znane na całym świecie jako polski specjał - i wspomagają odchudzanie.Latem na polskich stołach królują ogórki małosolne. Nie należy chyba nikogo przekonywać, że zrobione w domu są o niebo lepsze od kupnych. Najlepiej smakują u babci, która zna wiele przepisów na ich przygotowanie. A może tak spróbujemy zrobić je same i przekonać się, że przygotowanie domowych przetworów nie jest wyższą szkołą jazdy? Wystarczy zaledwie kilka składników, które obecnie znajdziemy niemal na każdym straganie czy sklepie spożywczym.

Reklama

Idealny przepis na ogórki małosolne:Przy wyborze ogórków pamiętajmy, że najlepsze do tego przepisu nie powinny mieć więcej niż 12 cm długości. Składniki1,5 kg ogórków2 l przegotowanej wody2 płaskie łyżki stołowe soli3 ząbki czosnkupół korzenia chrzanukoperkilka liści wiśni lub porzeczkiduży słójWarzywa, koper i liście dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, czosnek obieramy ze skórek. Na dno słoika układamy koper i liście wiśni lub porzeczki, następnie układamy ciasno ogórki. Każdą warstwę ogórków przekładamy ząbkami czosnku i kopru, dokładamy chrzan. Zalewamy ciepłą wodą wymieszaną z solą. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po dwóch dniach ogórki będą gotowe. Jeśli chcemy przyspieszyć ich przygotowanie, zalejmy je wrzącą, osoloną wodą.Zobacz także: Produkty, które wydają się zdrowe, a nie sąAutor: Magdalena Lalik

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane