Bądź w kuchni lepsza od babci. Zobacz, jak zrobić idealne ogórki małosolne
Polacy kochają ogórki małosolne. Jak przyrządzić te perfekcyjne? Podpowiadamy przepis, który na pewno Was nie zawiedzie!

Sezon ogórkowy trwa w najlepsze. Bardzo lubimy jeść je ze śmietaną jako dodatek do obiadu, chrupać do kanapek i wrzucać do sałatek. Jedzeniu ogórków można tylko przyklasnąć. Zielone warzywa zawierają aż 95 proc. wody, więc idealnie nawadniają cały organizm. To świetny środek oczyszczający i odtruwający, bo przyspieszają wydalanie kwasu moczowego z organizmu. Są przy tym niskokaloryczne (100 g to ok. 15 kcal), pomagają w trawieniu - szczególnie kiszone, znane na całym świecie jako polski specjał - i wspomagają odchudzanie.Latem na polskich stołach królują ogórki małosolne. Nie należy chyba nikogo przekonywać, że zrobione w domu są o niebo lepsze od kupnych. Najlepiej smakują u babci, która zna wiele przepisów na ich przygotowanie. A może tak spróbujemy zrobić je same i przekonać się, że przygotowanie domowych przetworów nie jest wyższą szkołą jazdy? Wystarczy zaledwie kilka składników, które obecnie znajdziemy niemal na każdym straganie czy sklepie spożywczym.

Idealny przepis na ogórki małosolne:Przy wyborze ogórków pamiętajmy, że najlepsze do tego przepisu nie powinny mieć więcej niż 12 cm długości. Składniki1,5 kg ogórków2 l przegotowanej wody2 płaskie łyżki stołowe soli3 ząbki czosnkupół korzenia chrzanukoperkilka liści wiśni lub porzeczkiduży słójWarzywa, koper i liście dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, czosnek obieramy ze skórek. Na dno słoika układamy koper i liście wiśni lub porzeczki, następnie układamy ciasno ogórki. Każdą warstwę ogórków przekładamy ząbkami czosnku i kopru, dokładamy chrzan. Zalewamy ciepłą wodą wymieszaną z solą. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po dwóch dniach ogórki będą gotowe. Jeśli chcemy przyspieszyć ich przygotowanie, zalejmy je wrzącą, osoloną wodą.Zobacz także: Produkty, które wydają się zdrowe, a nie sąAutor: Magdalena Lalik