Borówki amerykańskie na zdrowie! Smaczne propozycje dla łasuchów i nie tylko
Ciemnoniebieskie borówki amerykańskie to obok truskawek i malin jeden z najsmaczniejszych i najbardziej odżywczych letnich owoców. Lista ich prozdrowotnych właściwości to jednoznaczny argument za tym, by po borówki sięgnąć najszybciej jak się da.

- Małgorzata Mrozek
Borówki amerykańskie są źródłem fitoestrogenu, dlatego zapobiegają nowotworom hormonozależnym, czyli m.in. piersi i tarczycy. Dodatkowo są one źródłem kwasu foliowego (przeciwdziała nowotworom macicy) i egalowego (zmniejsza ryzyko nowotworów przewodu pokarmowego, płuc i wątroby), a także witaminy A, dzięki czemu zapobiegają chorobom oczu. Co więcej, zawarte w borówkach fitoestrogeny i błonnik obniżają poziom złego cholesterolu, dzięki czemu spożywanie tych owoców przekłada się także na mniejsze ryzyko chorób serca.Często sięgając po sezonowe owoce często w ogóle nie myślimy o ich właściwościach. Tymczasem, jak widzimy na załączonym przykładzie, jak najbardziej powinnyśmy. A zatem – w weekend marsz po borówki! Gdybyście chciały przygotować z nich pyszny deser, poniżej znajdziecie sześć propozycji wykorzystania borówek amerykańskich.Babeczki z borówkamiNajprostsza propozycja podania borówek to oczywiście babeczki z owocami. Spód można kupić w sklepie, a do pełnego efektu wystarczy przygotować krem budyniowy i obłożyć babeczki owocami, np. kawałkami kiwi, malinami i rzecz jasna borówkami.

Borówki z bitą śmietanąKolejna wersja dla leniwych to sałatka owocowa z bitą śmietaną. Borówki możemy połączyć praktycznie z czymkolwiek zechcemy, np. z truskawkami i ananasem.

Gofry z borówkamiBorówki amerykańskie, tak jak i maliny, świetnie nadają się jako dodatek do gofrów. Na wafle nakładamy krem lub bitą śmietanę, a na wierzchu układamy garść borówek i gotowe.

Sałatka owocowaJeśli ktoś nie lubi bądź nie może jeść kremu ani bitej śmietany, nic nie stoi na przeszkodzie, aby w ramach deseru przygotował sałatkę owocową. Borówki możemy połączyć np. z kawałkami banana i brzoskwini.

Sernik amerykański z borówkami10 żółtek ucieramy ze szklanką cukru i cukrem waniliowym, po czym dodajemy kilogram śmietankowego serka Philadelphia. Białka ubijamy na pianę i łączymy ją z masą serową. Dno formy wykładamy stopionym masłem z pokruszonymi herbatnikami, przelewamy do niej masę serową i pieczemy przez ok. godzinę. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta, na wierzch kładziemy owoce. Borówkami możemy równie dobrze obłożyć czekoladowy sernik nowojorski lub sernik z przecierem z jagód.

Tarta z borówkamiAlternatywą dla czasochłonnego sernika jest zwykła tarta na kruchym cieście z kremem. Do przygotowania kremu potrzebujemy po 250 g śmietany 30 proc. i serka mascarpone oraz czterech łyżek cukru pudru. Śmietankę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier, na koniec dodajemy serek i ponownie przez chwilę ubijamy. Kruche ciasto z kremem wykładamy borówkami.

Sprawdź także: Jak zrobić idealne ogórki małosolne?