Reklama

Reklama

Składniki (na ok. 8 kotletów):

  • 1 woreczek ugotowanej kaszy jaglanej (jeśli lubicie, można zamienić na pęczak)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Ok. 10 małych pieczarek
  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy: pieprz, sól, gałka muszkatołowa, imbir, chili
  • Bułka tarta

Dodatkowo do hamburgerów: duże bułki do hamburgerów, sałata, pomidor, korniszony, czerwona cebula i sosy (np. majonez/keczup/musztarda)

Przygotowanie:Bakłażana kroimy w grubą kostkę, solimy i odstawiamy na 10 minut.Cebulę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy na patelni oliwę (ok. 2-3 łyżki) i dusimy cebulkę.Do miękkiej cebuli dodajemy dokładnie umyte, pokrojone w talarki pieczarki i bakłażana, delikatnie solimy i dusimy pod przykryciem do miękkości.Kiedy bakłażan i pieczarki zmiękną i puszczą wodę odparowujemy go. Smażymy jeszcze chwilę. Studzimy.Mieszamy kaszę z bakłażanem i cebulą i miksujemy blenderem niedokładnie. Mieszamy wszystko z mąką i doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej, imbiru i chili.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem.Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Łyżką nabieramy masę i formujemy duże kotleciki, oprószamy bułką tartą i nadajemy kształt. Układamy obok siebie na blasze.Pieczemy ok. 15-20 minut doglądając. Kiedy burgery się zarumienią wyciągamy z piekarnika.*Aby zrobić hamburgera, przygotuj duże bułki, posmaruj każdą połówkę ulubionym sosem, połóż kolejno sałatę, kotlet, pomidora, korniszony, czerwoną cebulę i zamknij bułkę.

Reklama

Więcej przepisów znajdziesz na blogu Kitchen Vibe.

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane