Chińska mieszanka warzyw Hortex
Kuchnia chińska jest sztuką i to bardzo urozmaiconą – tak samo, jak różnorodna jest kultura kraju, z którego się wywodzi. To co ją łączy to charakterystyczne składniki i smaki, z których powstają oryginalne, pożywne dania. Czerpiąc z tradycji kuchni chińskiej najlepsze warzywa, dokładając do tego pasję i fantazję, Hortex stworzył Mieszankę Chińską.

- Katarzyna Mordalska

Najbardziej charakterystyczne potrawy z kuchni chińskiej składają się z piersi z kurczaka, marchewki, kiełków sojowych, pędów bambusa, chińskich grzybów i sosu sojowego.We wszystkich przepisach składniki są pokrojone na drobne kawałki, dzięki czemu błyskawicznie się gotują lub smażą. Dla kuchni chińskiej najbardziej typowe są cztery smaki: słony, słodki, kwaśny i ostry oraz ich połączenia, np. słodko-kwaśny, ostro-słodki, które nadają jej niepowtarzalnego charakteru.Mieszanka Chińska Hortex to delikatne kiełki fasoli Mung, chińskie grzyby i chrupiące pędy bambusa, które w połączeniu z dojrzałą marchewką i słodką papryką oraz zaostrzającym smak porem i cebulką, tworzą idealną bazę do stworzenia pysznego dania chińskiego. Teraz przygotowanie warzyw w 5 smakach, sajgonek i wielu innych potraw z kuchni azjatyckiej stało się bajecznie proste.Cena: ok. 4,49zł
Przepis na sajgonki:
Składniki:
- Mieszanka Chińska Hortex
- 300g mięsa z udek kurczaka
- opakowanie papieru ryżowego
- olej do smażenia, najlepiej ryżowy
- marynata: 4-5 łyżek sosu chilli słodko-pikantnego
Przygotowanie: Mięso pokrój w wąskie paski. Włóż do marynaty na 30 minut. Następnie usmaż na rozgrzanym oleju, a po kilku minutach dodaj warzywa. Smaż 10 minut. Lekko przestudź i dopraw do smaku. Gotowy farsz zawiń w papier ryżowy i usmaż na złoto. Gotowe!