Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Sekretem ciasta drożdżowego jest nie tylko jego pulchność, ale przede wszystkim charakterystyczny smak i zapach. Przepisów jest wiele, ciasta wyglądają jak z obrazka, ale czy smakują jak te pieczone przez nasze babcie? Otóż nie zawsze.


Idealne ciasto drożdżowe, po upieczeniu powinno być puszyste, nie za wysokie, nie za suche, ale też niezbyt wilgotne (zakalec), mieć słodkawy smak, który przełamują kwaskowe owoce, a jego uzupełnieniem powinna być chrupiąca słodko maślana kruszonka. Owoce powinny się w nim malowniczo zapadać. Jak uzyskać taki efekt? Należy odpowiednio dobrać ilości składników.
Prezentowane ciasto już po pierwszym kęsie przeniesie Was w lata dzieciństwa, gdy babcia krzątała się po kuchni w fartuszku i przygotowywała dla nas smakołyki.SKŁADNIKI:CIASTOmąka [50 dag]drożdże [3 dag] (świeże)mleko [400 ml]żółtko z jajka [3 szt.]cukier [1 szklanka] (niepełna szklanka)masło [10 dag]skórka z cytryny [0.5 szt.] (starta z połowy cytryny)cukier waniliowy [16 g]śliwki [70 dag]cukier puder (do posypania ciasta)KRUSZONKAmąka [8 dag]masło [5 dag]cukier [5 dag]cukier waniliowy [1 szczypta]
Krok 1
Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru. Dosypujemy 10 dag mąki, dolewamy tyle mleka (lekko podgrzanego, nie może być gorące!), aby rozczyn miał większą gęstość. Zostawiamy przykryty ściereczka w ciepłym miejscu, aby wyrósł.
Krok 2
W tym czasie, rozpuszczamy masło, pozostałą mąkę przesiewamy do większej misy. W osobnej misce żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, drewnianą pałką.
Krok 3
Gdy rozczyn urośnie o 100% dodajemy do przesianej mąki utarte żółtka, startą skórkę z cytryny i rozczyn. Łączymy składniki ręką, aż ciasto uzyska jednolita konsystencję (1-2 minuty).
Krok 4
Partiami dolewamy do ciasta roztopiony ciepły tłuszcz (na 3-4 razy), cały czas starannie wyrabiając ręką ciasto (ciasto ugniatamy, ubijamy ręką, aż będzie pulchne). Wyrabiamy ok. 10 minut lub do momentu, gdy ciasto samo odejdzie nam od ręki, będzie gładkie i elastyczne, a na jego powierzchni będą widoczne pęcherzyki powietrza. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i zostawiamy do wyrośnięcia.
Krok 5
Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, wybieramy pestki i wycieramy, aby owoce nie były mokre.
Krok 6
Gdy ciasto zwiększy objętość o 100%, wykładamy go do blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką). Starannie wyrównujemy powierzchnię rękami (aby ciasto się nie lepiło, posypujemy ręce mąką lub moczymy palce w tłuszczu np. resztkach masła).
Krok 7
Na cieście układamy skórkami do dołu śliwki. Ciasto przykrywamy ściereczka i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia, na około 20 minut.
Krok 8
Przygotowujemy kruszonkę. Masło o temperaturze pokojowej rozkruszamy ręką z cukrem, cukrem waniliowym i mąką, aż utworzą się grudki. Kruszonką posypujemy wyrośnięte ciasto.
Krok 9
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C i pieczemy ciasto około 30 minut, do zrumienienia. Ciasto można włożyć, gdy temperatura w piekarniku wskazuje już 160 stopni, czyli nie do całkiem rozgrzanego, czas pieczenia może się wtedy wydłużyć o kilka minut tj. 5 minut.
Krok 10
Po upieczeniu, studzimy ciasto i posypujemy cukrem pudrem, kroimy na kwadraty, podajemy.Życzymy smacznego :)