Ciasto śliwkowe z kruszonką
Chcesz się popisać kulinarnym talentem, a masz mało czasu i niezbyt duże doświadczenie w kuchni? To idealne ciasto dla Ciebie - niezwykle proste a bardzo smaczne.


Składki:mąka pszenna [4 szklanki]cukier [2 szklanki]maślanka [1 szklanka]olej [0.5 szklanki]jajka [3 szt.]masło [0.75 kostki]cukier waniliowy proszek do pieczenia [3 łyżeczki] (czubate)śliwki [10 szt.]
Krok 1
Opłukać śliwki, osuszyć, wydrylować z pestek i pokroić w ćwiartki. Owoce mrożone odrobinę rozmrozić.
Krok 2
Do miski wsypać 2,5 szklanki mąki, szklankę cukru, proszek do pieczenia, cukier waniliowy.. Wymieszać suche składniki. Dodać maślankę, olej, jajka i wszystko dokładnie wymieszać, aż rozpuści się cukier.
Krok 3
Blachę o średniej wielkości nasmarować odrobiną masła i minimalnie posypać mąką. Wlać masę na blachę. Śliwki ułożyć na cieście. Nie można położyć zbyt dużo owoców !
Krok 4
Do miski wsypać 1,5 szklanki mąki, szklankę cukru dodać do tego ¾ kostki masła i szybko połączyć wszystkie składniki. Szybciutko powstaje piękna kruszonka. Posypać równomiernie całe ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec górę i dół 45 minut w temp. 180 st. C.Życzymy smacznego!