Co zrobić z kalarepy?
Kalarepa jest pyszna jedzona na surowo, jednak równie dobrze sprawdza się w wielu innych daniach. Jednym z nich są lekkie placuszki, do których sos śmiało przygotować można z liści tego warzywa.

- Katarzyna Mordalska

Co zrobić z kalarepy? Przepis na kalarepkowe placuszki
Składniki:
- 1 kalarepa
- 1 średni ziemniak
- 1 młoda cebulka
- garść posiekanego koperku
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mąki
- pieprz, sól
- olej
Sos:
- liście kalarepy (ok. 3-4 sztuki)
- 3 łyżki masła
- 1/4 szkl. lekkiego bulionu warzywnego
- 1/4 szkl. śmietanki 18%
- łyżeczka mąki ziemniaczanej (lub więcej)
- sok z cytryny
- gałka muszkatołowa
- pieprz, sól

Na tarce o drobnych oczkach ścieramy ziemniaka, kalarepę i cebulkę. Solimy i odstawiamy.Na patelni rozpuszczamy masło. Z liści kalarepy usuwamy łodygi, a liście drobno siekamy.Liście smażymy na maśle przez ok. 5-7 minut. Kiedy zmiękną zalewamy bulionem i gotujemy chwilę.Śmietankę mieszamy z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do liści z wywarem i mieszamy energicznie.Sos doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz skrapiamy sokiem z cytryny.Do przetartych warzyw dodajemy mąkę, jajko, koperek i przyprawy. Dokładnie mieszamy.Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy masę i smażymy placki na złoty kolor.

Jak czasem kupię, to albo na surowo zjem, albo wrzucę do jarzynowej zupy. :) W Polsce z domu, też nie pamiętam, żeby się w jakiś sposób przyrządzało kalarepę, w ogóle to rzadko gościła u nas w domu, a jak była, to się obierało i na surowo jadło tylko lekko posoloną.
Skusicie się na kalarepę w takim wydaniu?
Więcej przepisów znajdziecie na blogu Kitchen Vibe.Zobaczcie także przepis na muszle makaronowe oraz przepis na sałatkę z bobu i kalarepy.