Reklama

Co zrobić z kalarepy? Przepis na kalarepkowe placuszki

Składniki:

  • 1 kalarepa
  • 1 średni ziemniak
  • 1 młoda cebulka
  • garść posiekanego koperku
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki
  • pieprz, sól
  • olej

Sos:

  • liście kalarepy (ok. 3-4 sztuki)
  • 3 łyżki masła
  • 1/4 szkl. lekkiego bulionu warzywnego
  • 1/4 szkl. śmietanki 18%
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej (lub więcej)
  • sok z cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz, sól

Na tarce o drobnych oczkach ścieramy ziemniaka, kalarepę i cebulkę. Solimy i odstawiamy.Na patelni rozpuszczamy masło. Z liści kalarepy usuwamy łodygi, a liście drobno siekamy.Liście smażymy na maśle przez ok. 5-7 minut. Kiedy zmiękną zalewamy bulionem i gotujemy chwilę.Śmietankę mieszamy z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do liści z wywarem i mieszamy energicznie.Sos doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz skrapiamy sokiem z cytryny.Do przetartych warzyw dodajemy mąkę, jajko, koperek i przyprawy. Dokładnie mieszamy.Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy masę i smażymy placki na złoty kolor.

Jak czasem kupię, to albo na surowo zjem, albo wrzucę do jarzynowej zupy. :) W Polsce z domu, też nie pamiętam, żeby się w jakiś sposób przyrządzało kalarepę, w ogóle to rzadko gościła u nas w domu, a jak była, to się obierało i na surowo jadło tylko lekko posoloną.

Lazurowewybrzeze

Reklama
Zobacz także

Skusicie się na kalarepę w takim wydaniu?

Więcej przepisów znajdziecie na blogu Kitchen Vibe.Zobaczcie także przepis na muszle makaronowe oraz przepis na sałatkę z bobu i kalarepy.

Reklama
Reklama
Reklama