Reklama

Wspaniale smakują najprostsze - tostowane i posmarowane masłem, ale bardzo dobrze komponują się też ze słodkimi (miód, dżem, czekolada), a także słonymi dodatkami – serem żółtym lub pleśniowym, łososiem, kawiorem czy pastą jajeczną.Poza walorami smakowymi i wieloma możliwościami podawania, Crumpety wyróżniają się niską zawartością tłuszczu. W połączeniu z owocami (np. bananem, truskawkami) i syropem klonowym lub czekoladą, są smaczną przekąską na każdą porę dnia.Ponieważ Crumpety są już gotowe i wymagają tylko podgrzania (najlepiej smakują opieczone w tosterze), idealnie nadają się do przygotowania szybkiej, oryginalnej przekąski na przyjęcie – można je podać na przykład z łososiem i pastą jajeczną.Producent Crumpetów, firma Warburtons, to rodzinna piekarnia o 135-letnim doświadczeniu w produkcji pieczywa. Obecnie już piąte pokolenie Warburtonsów zajmuje się wypiekami, które trafiają na stoły w całej Europie. Codziennie z piekarni wyjeżdża ponad 2 mln sztuk pieczywa, a Warburtons jest drugą największą marką spożywczą w Wielkiej Brytanii.Przepis na śniadanie w angielskim stylu:

Reklama

Składniki:

  • 8 średnich jajek
  • 100 ml śmietany
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka masła oraz dodatkowa porcja do posmarowania
  • 200 g wędzonego łososia
  • garść posiekanego koperku
  • 4 Crumpety Warburtons

Przygotowanie:

  • Do miski wbij jajka, wlej śmietanę
    i przyprawy. Ubij widelcem
    aż składniki się połączą.
  • Rozpuść masło na patelni z nieprzywierającą powłoką, a następnie dodaj przygotowaną wcześniej masę jajeczną. Mieszaj powoli, przez 1-2 minuty lub do ścięcia jajek. Utrzymuj w cieple, kiedy będziesz podgrzewać Crumpety.
  • Po podgrzaniu Crumpetów posmaruj je masłem, a następnie ułóż na nich jajecznicę, plastry wędzonego łososia, trochę koperku i dodatkowo posyp mielonym pieprzem. Podawaj od razu.
Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane