Ćwiczysz? Wypróbuj ten prosty przepis na batoniki proteinowe!
Przekąska po treningu, która smakuje i wygląda jak batonik, dostarcza solidną porcję białka, jest tania i… możesz ją zrobić sama w 10 minut? To możliwe! Sprawdź nasz przepis!

- Ela Żywiczyńska
Kiedy zaczynałam swoją przygodę z siłownią w osłupienie wprawiła mnie cena batoników proteinowych na bazie białka. Smaczna, szybka i wartościowa przekąska okazała się zgubna dla studenckiego wówczas portfela. Szczęśliwie szybko trafiłam w sieci na przepisy na białkowe przekąski. Przez ostatnie lata metodą prób i błędów wypracowałam przepis na batoniki, które nie tylko dają porządnego kopa energetycznego po siłowni, uzupełniają zapotrzebowanie na białko, ale również cudownie wyglądają.Poniżej znajdziesz przepis na 5 porcji (batoników). Każdy batonik zawiera około 20 g białka, 25 g węglowodanów i 15 g tłuszczy. Jedna porcja to około 300 kcal. Tylko pamiętaj, jest to przekąska potreningowa, nie deser.Składniki:
- 100 gram odżywki białkowej (polecam zakup czystego białka wołowego, bez dodatku cukru)
- 60 gram płatków owsianych
- 60 gram orzechów, do wyboru: włoskie, laskowe i/lub pestki słonecznika, dyni
- 50 gram suszonych owoców (suszone morele i/lub żurawina)
- 60 gram gorzkiej czekolady
- 50 ml mleka (u mnie z obniżoną zawartością laktozy)
- 1 łyżka serka mascarpone
Sposób przygotowania:
- Posiekaj suche składniki: orzechy, suszone owoce. Wrzuć do miski.
- Do miski dodaj płatki owsiane i białko.
- W rondelku roztop połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Czekoladę rozpuszczaj na małym ogniu, żeby jej nie przypalić.
- Do rozpuszczonej czekolady dodaj mleko i mascarpone. Zadbaj o to, aby zarówno mleko jak i serek mascarpone były w temperaturze pokojowej, w przeciwnym wypadku będzie ci trudno połączyć składniki w jednolitą (i smaczną) masę.
- Tak przygotowaną masę odstaw do ostudzenia.
- Połącz składniki suche z mokrymi – ugniataj dłońmi tak długo, aż się połączą.
- Rozłóż masę w wyłożonej papierem do pieczenia blasze lub w innym, niewielkim pojemniku.
- Wygładź i dognieć masę dłońmi.
- Pojemnik z ugniecionymi, przyszłymi batonikami wsadź na dwie godziny do lodówki.
- Wyjmij pojemnik z lodówki, przewróć do góry dnem i wyjmij masę na suchą deskę do krojenia. Podziel na 5 części.
Voila! Twoje batoniki proteinowe są gotowe!Teraz wystarczy, że każdą z porcji ozdobisz odrobiną papieru do pieczenia i czerwoną wstążeczką. To poręczny i elegancki sposób na to, aby nie pobrudzić dłoni podczas pałaszowania batonika.:)Smacznego!Zobacz także: Sprawdziłyśmy na sobie! odchudzający koktajl z kurkumą jest pyszny i... skuteczny. Mamy przepis!Foto: materiały własne