Reklama

Reklama

Zalety domowego wywaru

Rosół, jeśli nie jest nadmiernie tłusty, jest jedną z najzdrowszych zup i świetnie sprawdza się przy przeziębieniach czy innych infekcjach. Ważne jest, żeby nie korzystać z gotowych kostek rosołowych, które zawierają duże ilości niezdrowego glutaminianu sodu (wzmacniacz smaku), tylko postawić na cierpliwe wykonanie wywaru od podstaw w domu.

Jak przygotować rosół?

Nie ma jednego uniwersalnego przepisu na rosół. Co dom i kuchnia, to inna tradycja i nieco inny przepis. Najważniejsze jest, żeby rosół był klarowny, aromatyczny i niezbyt tłusty.

Przepis na najprostszy rosół z samymi naturalnymi składnikami:

  • mięso z kurczaka – najlepiej chudsze fragmenty
  • zimna przefiltrowana woda
  • włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler i por)
  • nieobrana cebula
  • liść laurowy i ziele angielskie
  • sól i pieprz
  • ugotowany makaron
  • posiekana natka pietruszki

Do zimnej wody wrzucamy pokrojonego kurczaka, po zagotowaniu poddajemy go szumowaniu – czyli zbieramy z powierzchni nagromadzoną pianę. Po odszumowaniu solimy rosół i gotujemy około 30 minut. W tym czasie obieramy i kroimy warzywa. Gdy kurczak będzie zagotowany dorzucamy do niego wszystkie pokrojone warzywa, przyprawy i cebulę (cebuli nie obieramy, tylko dokładnie szorujemy). Następnie rosół powinien gotować się około 1,5 godziny, na małym ogniu, pod uchyloną pokrywą. Gotowy rosół podajemy z makaronem, posypany posiekaną natką pietruszki.

Do jakich dań rosół może być bazą?

Reklama

Rosół - a właściwie bulion rosołowy - jest znakomitą bazą do wielu dań. Nie tylko zup. Choć najpopularniejsza jest zupa pomidorowa, to na bazie bulionu rosołowego możemy też przygotować przepyszną zupę pieczarkową, czosnkową, jarzynową, kalafiorową czy barszcz czerwony. Oczywiście bulion można także wykorzystać do innych dań - np. potrawki z kurczaka czy gulaszu paprykowego.Ciekawym pomysłem jest zamrożenie bulionu rosołowego w kostkarce do lodu – otrzymujemy wówczas własne, w pełni naturalne kostki rosołowe!

Macie jeszcze jakieś inne pomysły na wykorzystanie bulionu rosołowego? :)

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane