Reklama

Lody to ulubiony deser małych i dużych smakoszy. Na rynku coraz częściej można znaleźć niespotykane smaki czy nietypowe formy podania. Czasem siła tkwi jednak w prostocie, a tradycja oraz naturalne składniki w połączeniu z fachową wiedzą tworzą unikalną recepturę, która broni się sama. Aby zaskoczyć gości, warto łączyć tradycyjne przepisy i nowoczesne pomysły, dzięki którym oferta smakowa zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Taki duet tworzy Bartosz Cholma i Martyna Rupińska, którzy w sieci lodziarni Jesz Lody Tradycyjne zestawiają klasyczne smaki z tymi, które naprawdę potrafią zaskoczyć.

Reklama

Deser pełen wspomnień

Z czym kojarzą nam się lody? Z latem, beztroskim dzieciństwem, wypadami za miasto – wystarczy wybrać swój ulubiony smak i można poczuć się jak dawniej, wrócić wspomnieniami do odwiedzanych miejsc.

Lody naturalne wytwarza się nie tylko ze świeżych składników wysokiej jakości, ale także na podstawie dawnych receptur. W składzie nie zawierają konserwantów czy ulepszaczy smaku i smakują tak jak kiedyś – mówi Bartosz Cholma, technolog produkcji lodów w Jesz Lody Tradycyjne - Jeśli ktoś ma ochotę na prawdziwą wycieczkę w przeszłość, może sięgnąć po nasze „Lody Babci”, które smakują dokładnie tak samo jak lody, które pamiętam z dawnych lat.

Lody i dieta - jak to połączyć?

Wiele osób stara się zdrowo odżywiać i dba o sylwetkę. Drakońskie diety cud powoli odchodzą w zapomnienie, a zbilansowany jadłospis to styl życia wypracowany na bazie odpowiednich nawyków żywieniowych. Można jeść mądrze, pozwalając sobie przy tym na drobne przyjemności. Nawet na diecie wolno od czasu do czasu sięgnąć po coś słodkiego, na przykład właśnie po lody. Wystarczy wybierać te, które są bardziej dietetyczne i przede wszystkim mają dobry skład. Lody są zdecydowanie mniej kaloryczne niż czekolada, batony czy ciastka. Osoby, dla których jest to szczególnie ważne, powinny sięgać po sorbety lub lody bez cukru – te dostarczają jeszcze mniej kalorii niż lody mleczne.

Często pytają nas nasi goście, co robimy, aby lody o obniżonej zawartości cukru były nadal smaczne. W naszych sorbetach bez cukru, aby uzyskać odpowiedni smak przy jego zmienionej zawartości, zwiększamy procent owoców do innych składników, np. w tych o smaku truskawkowym lub bananowym mamy 3 kg owoców na jedną bańkę lodów, co stanowi około 80% owoców w lodach – tłumaczy Martyna Rupińska, technolog produkcji lodów w lodziarni Jesz Lody Tradycyjne.
Reklama

W ciepłe dni lody dają nam poczucie orzeźwienia, są kulinarną przyjemnością, po której nie musimy mieć wyrzutów sumienia. Są też świetnym pomysłem na spotkania z przyjaciółmi. Wspólne poznawanie nowych smaków może dostarczyć wiele radości. Dla niektórych przyrządzanie naturalnych lodów rzemieślniczych to prawdziwa pasja i sztuka, którą dopracowują do perfekcji.Po zdrowie i pyszne lody naturalne warto zajrzeć do warszawskiej sieci lodziarni Jesz Lody Tradycyjne. Poniżej znajdziecie adresy punktów sprzedaży:KABATY, Ksawerego Bronikowskiego 1 lok. 4/A1WILANÓW, Al. Rzeczypospolitej 18/178UMOKOTÓW, Cybernetyki 7D/U7BEMOWO, Powstańców Śląskich 104/213OCHOTA, Włodarzewska 83JÓZEFOSŁAW, Julianowska 69WOLA, Kasprzaka 31BURSYNÓW, Kłobucka 8Bhttp://jeszlody.plhttps://www.facebook.com/jeszlody/Zdjęcia: mat. prasowe

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane