Czym zastąpić mleko krowie w diecie dziecka?
Jedynym z głównych sposobów leczenia alergii na mleko krowie jest dieta eliminacyjna. Sprawdź 5 sposobów na zastąpienie mleka krowiego w diecie dziecka.

- Lena Grabowska
Objawy alergii na mleko
Alergia na mleko często mylona jest z nietolerancją laktozy, nietolerancja laktozy to zaburzenie ze strony układu pokarmowego spowodowane niedoborem laktazy, alergia na mleko jest nieprawidłową reakcją układu immunologicznego na białka zawarte w mleku.Wśród objawów alergii na mleko znajdują się:
- kolka brzuszna
- refluks żołądkowo-jelitowy
- wymioty
- cuchnące biegunki (czasem z domieszką krwi)
- u dużej części niemowląt można zaobserwować bark przyrostu masy ciała
- alergie skórne w postaci czerwonej wysypki w zgięciach łokciowych, pod kolanami i na dłoniach
- u starszych dzieci może pojawić się atopowe zapalenie skóry
- nawracające zapalenia oskrzeli, gardła i uszu
- katar sienny

Czym zastąpić mleko krowie?
1. Mleko owsiane
Do zrobienia mleka owsianego potrzebujemy:
- 200g płatków owsianych
- 1,5 l gorącej wody
Płatki rozdrabniamy blenderem, wsypujemy do dużego naczynia, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 30 minut. Po upływie 30 minut przelewany zawartość naczynia przez sitko, dociskając łyżką.
Gotowe mleko przechowujemy w lodówce, nadaje się do spożycia przez około 3 dni.
2. Mleko sojowe
Do zrobienia mleka sojowego potrzebujemy:
- 400g ziaren soi
- wodę do moczenia
- 3l wody do przygotowania mleka
- cukier np. brzozowy (opcjonalnie)
Ziarna soi wsypujemy do naczynia, zalewamy wodą i pozostawiamy na noc do odmoczenia. Rano wylewamy wodę i płuczemy ziarna wodą. Soję rozdrabniamy blenderem dolewając stopniowo 3l wody. Całość gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Po wystygnięciu przelewamy soję przez sitko wyłożone gazą. Na końcu dodajemy cukier. Gotowe mleko przechowujemy w lodówce.

3. Mleko ryżowe
Do zrobienia mleka ryżowego potrzebujemy:
- 100g ryżu
- laskę wanilii
- 4 szklanki wody
Ryż z laską wanilii gotujemy około 40 minut. Należy pamiętać, aby uzupełniać wodę która wyparuje. Całość pozostawiamy do ostygnięcia, następnie rozdrabniamy blenderem i przelewamy przez sitko wyłożone gazą. Gotowe mleko przechowujemy w lodówce, nadaje się do spożycia przez około 5 dni.
4. Mleko kokosowe
Do zrobienia mleka kokosowego potrzebujemy:
- szklanka wiórków kokosowych
- 2 szklanki wody
Wiórki zalewamy wodą i pozostawiamy na godzinę-dwie do namoknięcia. Następnie całość delikatnie podgrzewamy do temperatury około 60 stopni i pozostawiamy do wystygnięcia. Płyn rozdrabniamy blenderem i przelewamy przez sitko wyłożone gazą. Mleko przechowujemy w lodówce, przed użyciem należy je wymieszać, bo może się rozwarstwiać.
5. Mleko orzechowe
Do zrobienia mleka orzechowego potrzebujemy:
- 2 szklanki orzechów (laskowych, włoskich lub migdałów)
- wodę do namaczania
- 4 szklanki wody do przygotowania mleka
Orzechy zalewamy wodą i odstawiamy na minimum 8 godzin. Następnie wylewamy wodę i płuczemy orzechy. Przekładamy orzechy do naczynia i zalewamy 4 szklankami wody. Całość rozdrabniamy blenderem i przecedzamy przez sitko wyłożone gazą. Gotowe mleko nadaje się do spożycia przez 2-3 dni, należy przechowywać je w lodówce.