Dietetyczne ciasta czekoladowe. Możesz jeść bez wyrzutów sumienia
Uwielbiamy naukowców, którzy usprawiedliwiają nasze łakomstwo. Jak wynika z przeprowadzonych przez specjalistów z Uniwersytetu w Tel Awiwie badań, czekoladowe ciasto na śniadanie nie tuczy, a wręcz przeciwnie – odchudza!

- Monika Orzechowska
Znakomite wieści dotarły do nas już cztery lata temu. Badania przeprowadzono na 193 otyłych osobach, które podzielono na dwie grupy. Jedna z nich na śniadanie jadała dietetyczne posiłki o zawartości 300 kcal, druga czekoladowe ciasta o wartości 600 kalorii.W pierwszym etapie eksperymentu przedstawiciele obu grup schudli średnio 15 kg, w drugim ci, którzy jedli śniadania niskokaloryczne przytyły jednak aż 10 kg.Osoby, które raczyły się słodkościami schudły z kolei kolejne sześć kilogramów.Jak się okazało, słodkie, czekoladowe śniadanie obniża apetyt na słodycze w późniejszych porach dnia. Taki nawyk podnosi także satysfakcję z diety oraz wykorzystuje fakt, że rankiem metabolizm jest najbardziej aktywny. Organizm ma także cały dzień, aby spalić kalorie.Wniosek? Jeśli walczysz z podjadaniem, wieczorem stawiaj na sałatki, a w porze śniadania – na ciasto czekoladowe.Z okazji przypadającego na 12 kwietnia Dnia Czekolady – garść przepisów na nieco „odchudzone” i bardziej dietetyczne wersje czekoladowego ciasta.
Ciasto czekoladowe bez mąki
Potrzebujesz: 120 g posiekanej gorzkiej czekolady, 120 g masła, 150 g cukru pudru, 50 g kakao, 3 jajka, łyżeczka ekstraktu z wanilii.Jak: Rozgrzej piekarnik do 150 stopni, przygotuj tortownicę o średnicy 20 cm, posmaruj ją masłem i posyp kakao w proszku. Roztop masło i czekoladę nad gotującą się wodą, zdejmij z ognia, dodaj cukier, kakao w proszku, rozbite jaja i wanilię. Wlej ciasto do formy, piecz przez 30 minut. Studź przez 10 minut, wyciągnij z formy i zostaw ciasto do całkowitego wystygnięcia.

Ciasto czekoladowe ze zmielonymi migdałami
Potrzebujesz: 200 g wysokiej jakości gorzkiej czekolady, 125 g masła, 125 g cukru pudru, 4 jaja, 200 g drobno zmielonych migdałówJak: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, rozpuść czekoladę w misce nad gotującą się wodą, ostudź. Masło i cukier utrzyj na puszystą masę. Rozdziel jaja i dodaj żółtka do masy razem z migdałami i rozpuszczoną czekoladą. Dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywno i dodaj do ciasta, delikatnie mieszając. Przełóż masę do tortownicy o średnicy 20 cm, piecz przez ok. 20 minut. Przed wyciągnięciem ciasta z formy odczekaj 15 minut.
Bezglutenowe ciasto czekoladowo-pomarańczowe
Potrzebujesz: 2 łyżki siemienia lnianego i 6 łyżek wody, 100 g mąki z ciecierzycy, 100 g mąki owsianej, 50 g niesłodzonego kakao, 100 g brązowego cukru, łyżeczka sody, łyżeczka proszku do pieczenia, pół szklanki soku z agawy lub nektaru kokosowego, szklanka soku pomarańczowego, 1/4 szklanki oliwy z oliwek, 1 łyżka marmolady pomarańczowejJak: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wymieszaj siemię lniane z wodą i odstaw. W jednym naczyniu wymieszaj wszystkie składniki suche, w drugim mokre. Następnie połącz wszystko i wymieszaj na gładką masę. Wlej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 22 cm. Ciasto powinno być gotowe po ok. 35-40 minutach. Po ostudzeniu możesz polać je lukrem z wymieszanych w blenderze 200 g daktyli, 2 łyżek niesłodzonego kakao, 4 łyżek soku pomarańczowego, 1 łyżki marmolady pomarańczowej i połowy szklanki wody.
Brownie z czerwonej fasoli
Potrzebujesz: 2,5 szklanki czerwonej fasoli, 3 jaja, 3 łyżki oleju roślinnego, 1/4 szklanki kakao, 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu, łyżeczka ekstraktu z wanilii, półtorej łyżeczki sody lub proszku do pieczenia, szczypta soli, opcjonalnie 1 duży banan (lub 2 małe)Jak: Rozgrzej piekarnik do 175 stopni, nasmaruj formę o wymiarach 20 x 20 cm. Opłucz fasolę i zmiksuj ją z pozostałymi składnikami w blenderze. Przelej masę do blachy i posyp ją kawałkami czekolady. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 30 minut, aż powierzchnia będzie sucha, a boki zaczną odchodzić od formy.

Często organizujesz przyjęcia dla rodziny i znajomych? Kup nowy większy stół, wchodząc na stronę Agata promocje.