DIY: Dyniowa latte jak z kawiarni Starbucks
Ponuro i zimno za oknem, a Ty marzysz, by w końcu się rozgrzać? Nie ma nic lepszego niż kawa z dodatkiem dyni i aromatycznych przypraw. Dyniowe latte jak z Starbucksa? Z nami zasmakujesz w tej najlepszej, bez wychodzenia z domu! Sprawdź, jak ją przygotować i ciesz się nią wraz z przyjaciółmi i rodziną nie tylko w chłodne poranki.

- Sylwia Kazimierczuk
Puree z dyni podstawą pysznego latte
Jednym z najpopularniejszych pomysłów na wykorzystanie dyni stała się kremowa, pikantna w smaku zupa, która kusi intensywnym, pomarańczowym odcieniem. Doceniana za swoją wspaniałą konsystencję, często dodawana jako jeden ze składników tart czy innych deserów z użyciem warzyw.Przygotowując syrop z miąższu z dodatkiem świeżo startego imbiru, goździków, cynamonu oraz gałki muszkatołowej, uzyskamy świetny dodatek do naszej kawy - zawsze, gdy jesienna aura będzie nam doskwierać!

Sposób na przygotowanie syropu do dyniowej latte:(wystarcza na przygotowanie 10 kaw)
- 1 mała dynia (opcjonalnie puszka dyniowego puree)
- 4 łyżeczki świeżo startego imbiru ( opcjonalnie 6 łyżeczek w pikantniejszej wersji)
- 3 laski cynamonu
- 6 goździków
- 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka brązowego cukru
Przygotowując dyniowe puree, wcześniej pokrojoną dynię ułóż na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 25 minut. Tak upieczoną dynię rozgnieć widelcem lub przełóż do blendera i zmiksuj.Całą masę wstawiamy do rondelka, dodając wszystkie przyprawy i gotujemy przez 5 minut. Do rozgrzanej masy dodajemy cukier i gotujemy przez kolejne 5 minut na małym ogniu, cały czas pamiętając o mieszaniu. Gotową masę przeciskamy przez drobne sitko lub gazę, dzięki czemu uzyskamy idealny syrop.Tak przygotowany syrop możemy przechowywać przez tydzień w zamkniętym słoiczku w lodówce.
Dyniowa latte z Cold Brew
Przygotowywana najczęściej z espresso, którego głęboki, intensywny smak idealnie komponuje się z wyraźnymi w smaku przyprawami, mlekiem i kremową śmietanką. Dla tych, którzy preferują delikatniejszy napar, łagodniejszy dla żołądka, idealnym rozwiązaniem będzie kawa parzona na zimno. Przepis na nią znajdziecie tutaj.Składniki na przygotowanie jednej dużej porcji latte:
- 5 łyżeczek syropu dyniowego
- ¼ szklanki Cold Brew lub espresso
- pół szklanki mleka krowiego 2%
- ¼ szklanki śmietanki 30%
- szczypta świeżo startego cynamonu
Ubijamy śmietankę w misce na sztywno. Na dno szklanki wlewamy syrop dyniowy. Następnie dodajemy espresso lub Cold Brew. Zalewamy podgrzanym mlekiem. Dekorujemy wcześniej ubitą śmietanką i świeżo zmielonym cynamonem.