Reklama

Jajko w koszulce – przepis

Sekret dobrze ugotowanego jajka w koszulce tkwi przede wszystkim w jego świeżości. Błonka świeżych jajek jest trwalsza, przez co lepiej chroni jajko przed rozpłynięciem się w czasie gotowania.Do gorącej wody dodajemy odrobinę octu – niecałe 2 łyżki na litr wody. Ważne, aby po zagotowaniu zmniejszyć ogień, gdyż jajka w koszulce nie powinno się gotować w intensywnie wrzącej wodzie.

Jak ugotować jajko w koszulce?

Jeśli woda jest już gotowa i nie wrze zbyt mocno, wkładamy do niej jajko, które uprzednio wybijamy do kokilki lub małej miseczki. Nie należy wybijać jajka do garnka bezpośrednio ze skorupki, gdyż grozi to niepowodzeniem. W zależności od tego, czy chcemy, aby żółtko jajka było bardziej lub mniej płynne, gotujemy je przez 2-3 minuty.Gotowe jajko wyjmujemy z wody za pomocą łyżki cedzakowej i odsączamy.

Jajko w koszulce bez octu

Jajko w koszulce możemy ugotować także w lekko osolonej wodzie. W tym celu również będziemy potrzebowali 1l wody i niecałe pół łyżeczki soli. Postępujemy podobnie, jak w przypadku gotowania jajka w wodzie z octem, jednak przed włożeniem go do garnka, aby zapobiec rozlaniu się białka, warto zamieszać wodę, tworząc wir. Właśnie w ten mały lej będzie nam wygodniej i sprawniej wlać jajko.

Zobacz także

Szparagi z jajkiem w koszulce

Reklama

Jajko w koszulce na szparagach to jedna z propozycji podania. Przygotowanie takiej przystawki nie zajmie nam wiele czasu, a z pewnością ucieszy oko i kubki smakowe naszych gości.Jajko w koszulce świetnie sprawdzi się także zamiast sadzonego jajka na pysznej zapiekance w stylu francuskim Croque Madame.

Próbowałyście kiedyś gotować jajko w koszulce?

Reklama
Reklama
Reklama