Reklama

Gotowanie na parze pozwala nam na zachowanie cennych witamin oraz składników mineralnych, potrzebnych w codziennej diecie. Dzięki naszym poradom, delikatne ciasto na pierogi wypełnione farszem z pewnością zachowa idealny kształt podczas gotowania na parze w bambusowym koszyczku. Struktura ciasta zachowa swoją lekkość bez obawy, że nadzienie wypłynie podczas gotowania.

Reklama

Sposób na idealne ciasto do pierogów na parze

Kluczem do uzyskania lekkiej, delikatnej w smaku konsystencji jest sposób wyrabiania ciasta oraz składniki do niego użyte. Klasyczne chińskie pierożki na parze wyrabiane są metodą gorącej wody, którą zalewamy skrobię zbożową, by uzyskać gładką masę przypominającą ciastolinę. Gorąca, lekko wrząca woda chroni przed zbytnią elastycznością ciasta oraz jego lepkością. Dobrze wyrobione ciasto, podzielone na małe, cienkie krążki będzie idealną podstawą do stworzenia różnych wariacji smakowych.

Zwijanie ciasta nie musi być trudne!

Jest wiele metod stosowanych przy lepieniu chińskich pierożków. Od tych klasycznych, po bardziej urozmaicone. Przekonaj się wraz z nami jak w szybki i łatwy sposób możesz przygotować je w mgnieniu oka w domowym zaciszu!

Zdjęcie: Chelsea Kyle

Trójkątne pierogi na parze

  1. Ułóż dowolne nadzienie w środek krążka z ciasta, formując kształt meksykańskiego taco.
  2. Łączymy brzegi ciasta do połowy. Następnie dociskamy resztę ciasta do siebie tworząc trójkątny kształt.
  3. Delikatnie dociskamy wszystkie brzegi tak, by upewnić się, że pierożek się nie rozleci podczas gotowania na parze.

Przepis na farsz z mięsa wieprzowego:

Składniki:

  • 2 jajka
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • 5 cm kawałek imbiru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • pół kilo mięsa mielonego
  • 1 cebula dymka
  • szczypta soli

Cebulę dymkę drobno kroimy. Ścieramy imbir. Mięso mielone dodajemy do pozostałych składników, lekko mieszając dłonią do połączenia się.

Reklama

Pierogi na parze z różnych stron świata

Inspirując się pomysłami z różnych stron świata, możemy przygotować rozmaite nadzienia - od mięsnych po wegetariańskie.Pierogi Har Gow, podawane w chińskich restauracjach nadziane krewetkami i cebulką dymką mogą być świetną propozycją dla smakoszy owoców morza.Nieco odległe, tradycyjne pierożki tybetańskie Momo, są bogate w mięsno-warzywny farsz. Głównym składnikiem jest mięso bawołów skomponowane z cebulą oraz kapustą dopełniającą ich odmienny smak.Wilgotne, aromatyczne pierożki chińskie z Szanghaju urzekają swoją delikatnością oraz rosołem w środku każdego z nich. Przygotowywane z wieprzowiną lub mięsem krabowym, świetnie sprawdzają się jako dodatek do zup.

Czy Wy też lubicie chińskie pierogi na parze?

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane