Reklama

Nowe badania pokazują, że odpowiedź leży w… żółtym jedzeniu. To całkiem miła strategia, gdy masz doła i nie wiesz, jak sobie z nim poradzić :). Wystarczy sięgnąć chociażby po banana.Badania przeprowadzone przez The Happy Egg Company pokazały, że jedzenie produktów w tym konkretnym kolorze uwalnia znaczną ilość hormonów szczęścia. A to dlatego, że żółty kojarzy nam się z czymś miłym, ciepłym.

Reklama

Żółty stymuluje myślenie

Psychologowie sugerują, że nasz pozytywny związek z tym kolorem zaczyna się jeszcze w bardzo młodym wieku. Żółty jest uważany za barwę, która stymuluje lewą część mózgu, odpowiedzialną za logiczne myślenie. To ona zachęca nas do postrzegania tego koloru jako czegoś ciepłego i zabawnego z całej palety barw.Aby potwierdzić słuszność postawionej tezy, przebadano 1000 osób, które miały odpowiedzieć na pytania związane z kolorami i jedzeniem. Okazało się, że 70 procent z nich kojarzy żółty kolor z uczuciem bycia wesołym.Zobacz: Ile kalorii ma jajo przepiórcze?Z kolei 61 procent uznało, że omlet jest na szczycie listy produktów, które sprawiają przyjemność. Na dalszych miejscach znalazł się makaron z serem – zyskał 55 procent poparcia. Do pierwszej piątki wytypowano również banany, amerykańskie naleśniki oraz jajka w koszulce.

Zaskakujące odkrycie

Neuropsycholog dr David Lewis powiedział, że jest zdumiony wynikami tych badań.

Jest mnóstwo badań, które odkrywają, jak dany kolor wpływa na nasze emocje. Mimo to jestem zaskoczony tym, że grupa żółtych produktów wywołuje tak silne, pozytywne uczucia, a przy okazji stymuluje nasze kubki smakowe – powiedział dr Lewis.
Reklama

Badania pokazały również, że 30 procent respondentów kojarzy żółty ze szczęściem bardziej niż w przypadku innych kolorów. A 62 procent ankietowanych chciałoby widzieć więcej tego koloru w swojej lodówce.A na jakie żółte menu ty dziś postawisz ;)?

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane