Reklama

Brownie ma smak dyniowy, ale w cieście skrywa małą niespodziankę dla fanów ciasteczek Oreo. Aby przepis wyszedł idealnie, potrzebujesz blaszki o wymiarach 20x30 cm lub mniejszej.Składniki na masę dyniową:Wszystkie dokładniej ze sobą wymieszaj. Najlepiej zrób to łyżką. Powinna powstać jednolita, gładka i zwarta konsystencja.

Reklama
  • 1 szklanka dyniowego puree,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 2 jaja,
  • 1½ łyżeczki cynamonu
  • ½ szklanki cukru do wypieków.

Składniki na masę czekoladową:Podczas przygotowywania drugiej części ciasta, rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Miej w pogotowiu również ciasteczka Oreo.

  • 115 g miękkiego masła,
  • ½ szklanki cukru do wypieków,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 150 g gorzkiej czekolady,
  • 3 jaja,
  • 2 łyżki gorzkiego kakao,
  • ¾ szklanki mąki pszennej.

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem. Kiedy powstanie płynna masa, zdejmij miskę z ognia. Do masy dodaj cukier. Następnie wbijaj po jednym jajku cały czas miksując. Do masy dodaj przesiane mąkę i kakao. Miksuj do połączenia się wszystkich składników.Następnie 2/3 tej masy przelej do blaszki. Łyżką lub łopatką rozprowadź je równomiernie. Zatop w niej pokruszone ciastka oreo. Na to wylej masę dyniową. Z czekoladowej zrób na powierzchni wzorki. Możesz użyć w tym celu wykałaczki.Blaszkę wstaw do piekarnika na około 30 min. Po tym czasie potrząśnij brytfanką, by sprawdzić, czy ciasto jeszcze jest luźne. Jeśli nie – możesz je już wyciągnąć. Nie krój brownie, dopóki ciasto całkowicie nie ostygnie.

Gdyby jeszcze było Ci mało słodkości, możesz udekorować brownie kulką lodów waniliowych lub bitą śmietaną. Całość możesz również polać masą karmelową. Składniki na karmel:Przede wszystkim zaopatrz się w termometr kuchenny.

  • 1 kg cukru,
  • 500 ml wody (1),
  • 150 ml wody (2).

Do rondla wlej 500 ml wody, wsyp cukier i wszystko zagotuj. Włóż termometr kuchenny do naczynia, a następnie na małym ogniu doprowadź masę do temperatury 160 stopni – 180 stopni. Im masa będzie miała niższą temperaturę, tym jaśniejszy będzie Twój karmel.Jeśli masa osiągnie odpowiednią temperaturę, przelej ją do innego naczynia. Następnie zagotuj 150 ml wody i dodaj ją do karmelu energicznie mieszając. Rób to do momentu aż uzyskasz idealnie gładką masę. Ponownie przelej karmel do innego naczynia i pozwól mu ostygnąć. Kiedy będziesz mogła swobodnie próbować go palcem, możesz polać nim brownie.A poniżej nieco ekstremalna wersja tego przepisu :)

Reklama

Zdjęcie główne i wewnątrz atrykułu: pinterest.com/pin/216735800797363959Zobacz także: Pyszne potrawy z dyni

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane