Gulasz i zupa pomidorowa z nutą sosu sojowego
Lubisz kuchnię azjatycką i sos sojowy? Zobacz jak świetnie sprawdzi się w też w polskiej kuchni - w gulaszu i zupie pomidorowej.

Sos sojowy w charakterystyczny sposób wzbogaca oryginalny smak potraw. Jego naturalne właściwości i głęboki, słonawy bukiet sprawiają, że jest świetnym zamiennikiem tradycyjnej soli. Miłośnicy zdrowia i kulinarnych eksperymentów szybko docenili tą przyprawę i zaczęli uzupełniać nim klasyczne polskie sałatki, zupy i mięsne pieczenie.Zachęcamy do wypróbowania szybkich i prostych w wykonaniu przepisy na potrawy z nutą sosu sojowego Kikkoman:
Gulasz wołowy z chilli:

- 150 g ryżu basmati
- 2 czerwone cebule
- 2 marchewki
- 60 g polędwicy wołowej cienko pokrojonej w paski
- 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman
- 100 ml bulionu
- pół papryczki chilli
- 115 g szpinaku
- 4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
Ugotuj ryż. W garnku podsmaż posiekaną cebulę, chilli oraz marchewkę. Następnie dodaj pokrojone mięso i smaż około 10 minut. Dodaj sos sojowy Kikkoman oraz pół szklanki bulionu, kolejno posiekany szpinak i gotuj około 30 minut. Podawaj z ryżem oraz posiekaną natką pietruszki.
Zupa pomidorowa

- 2 puszki krojonych pomidorów (w sezonie 1/2kg świeżych pomidorów)
- cebula drobno pokrojona
- 4 ząbki czosnku
- kostka bulionu i 200ml wrzątku lub 200ml rosołu drobiowego
- natka pietruszki
- śmietanka kremowa
- 1 łyżka oliwy
- sos sojowy Kikkoman
- pieprz lub chilli
Cebulę obrać, pokroić na drobno i zeszklić na patelni razem z czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Lekko poddusić, nie przyrumienić. Dodać pomidory świeże lub z puszki . Podgotować na małym ogniu ok. 25 minut. Całość zmiksować w blenderze. Zalać wcześniej przygotowanym rosołem, dodać drobno posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić do smaku sosem sojowym Kikkoman. Rozlać na talerze dekorując śmietanką.Smacznego!