Reklama

Sos sojowy w charakterystyczny sposób wzbogaca oryginalny smak potraw. Jego naturalne właściwości i głęboki, słonawy bukiet sprawiają, że jest świetnym zamiennikiem tradycyjnej soli. Miłośnicy zdrowia i kulinarnych eksperymentów szybko docenili tą przyprawę i zaczęli uzupełniać nim klasyczne polskie sałatki, zupy i mięsne pieczenie.Zachęcamy do wypróbowania szybkich i prostych w wykonaniu przepisy na potrawy z nutą sosu sojowego Kikkoman:

Reklama

Gulasz wołowy z chilli:

  • 150 g ryżu basmati
  • 2 czerwone cebule
  • 2 marchewki
  • 60 g polędwicy wołowej cienko pokrojonej w paski
  • 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman
  • 100 ml bulionu
  • pół papryczki chilli
  • 115 g szpinaku
  • 4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

Ugotuj ryż. W garnku podsmaż posiekaną cebulę, chilli oraz marchewkę. Następnie dodaj pokrojone mięso i smaż około 10 minut. Dodaj sos sojowy Kikkoman oraz pół szklanki bulionu, kolejno posiekany szpinak i gotuj około 30 minut. Podawaj z ryżem oraz posiekaną natką pietruszki.

Zupa pomidorowa

  • 2 puszki krojonych pomidorów (w sezonie 1/2kg świeżych pomidorów)
  • cebula drobno pokrojona
  • 4 ząbki czosnku
  • kostka bulionu i 200ml wrzątku lub 200ml rosołu drobiowego
  • natka pietruszki
  • śmietanka kremowa
  • 1 łyżka oliwy
  • sos sojowy Kikkoman
  • pieprz lub chilli
Reklama

Cebulę obrać, pokroić na drobno i zeszklić na patelni razem z czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Lekko poddusić, nie przyrumienić. Dodać pomidory świeże lub z puszki . Podgotować na małym ogniu ok. 25 minut. Całość zmiksować w blenderze. Zalać wcześniej przygotowanym rosołem, dodać drobno posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić do smaku sosem sojowym Kikkoman. Rozlać na talerze dekorując śmietanką.Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane