HIT! Koktajl na piękną opaleniznę
Jak szybciej się opalić? Co zrobić, żeby utrwalić opaleniznę? My stawiamy na naturalne sposoby – zobacz przepis na koktajl który pozwoli ci się szybko opalić i zachować złocistą opaleniznę na dłużej!

- Katarzyna Mordalska
Czy wiesz, że codzienna dieta może nam pomóc szybciej się opalić i utrwalić złocistą opaleniznę? Mamy dla Was dobrą wiadomość! Jeszcze nie jest za późno, żeby zawalczyć o skórę pięknie muśniętą słońcem! :)
Co jeść, żeby przyśpieszyć i utrwalić opaleniznę?
Bezapelacyjną królową w walce o piękną opaleniznę jest... marchewka. To ona jest największą skarbnicą beta-karotenu – bezpiecznej dla organizmu odmianie karotenu (organizm przetwarza tylko taką jego ilość, jaka jest mu potrzebna). Beta-karoten ma właściwości prozdrowotne – jest naturalnym antyoksydantem, wykorzystuje się go również w leczeniu chorób wzroku i skóry. Beta-karoten wzmacnia również nasz system odpornościowy.

Beta-karoten to naturalny i wyjątkowo skuteczny wspomagacz opalania. Jedząc warzywa zawierające beta-karoten już w kilka dni możemy zauważyć, że nasza skóra zyskuje piękny, zdrowy koloryt.
Gdzie znajdziemy beta karoten?
Beta-karotenu szukajmy przede wszystkim w warzywach i owocach, starajmy się unikać suplementów diety z beta-karotenem z apteki – działają wolniej (na widoczne efekty trzeba dłużej czekać), nie są zdrowe, a co więcej – są zdecydowanie droższe. Sięgajmy więc po: marchewkę, natkę pietruszki, szpinak, morele, sałatę, zielony groszek, pomidory, wiśnie i pomarańcze. My polecamy szczególnie koktajle owocowo-warzywne na bazie marchewki – zobaczcie przepisy na nasze dwa ulubione!
Koktajl na piękną opaleniznę – przepis

Składniki:
- marchewki (2szt.)
- seler naciowy (kilka łodyg, ok. połowy pęczka)
- pomidory (2szt.)
- siemię lniane (1 łyżka – jeśli masz już zmielone, wystarczy łyżeczka)
- nasiona słonecznika (1 łyżka)
- pestki dyni (1 łyżka)
- jogurt naturalny (mały)
Przygotowanie: siemię lniane, słonecznik i pestki dyni dokładnie zmiel w młynku do kawy. Dodaj do nich odrobinę wody (do poziomu nasion). Umyj i obierz warzywa. Drobno pokrój. Całość zmiksuj (jeśli twój blender poradzi sobie z marchewką i selerem – możesz go użyć, jeśli nie – skorzystaj z sokowirówki). Na koniec dodaj jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj napój. Koktajl jest gotowy! Ten napój to nie tylko bomba witaminowa i wzmacniacz opalenizny, ale również doskonałe źródło błonnika – polecamy go również osobom będącym na diecie!
Sok przyśpieszający opalanie – przepis
Jeśli nie lubisz warzywnych koktajli możesz przygotować pyszny sok na bazie marchewki. Wystarczy, że oprócz niej wrzucisz do sokowirówki ulubione sezonowe owoce – np. maliny, truskawki, a nawet... czereśnie! Wybór składników zależy tylko od ciebie i twoich preferencji smakowych. Nie masz sokowirówki? Marchewkę zamień na sok marchwiowy (koniecznie na ten w 100% marchwiowy, jednodniowy, bez dodatku cukru i konserwantów) i zblenduj z wybranymi owocami :) Smacznego!