Ile czasu potrzeba na przygotowanie obiadu na parze?
Największym mitem jest powszechne myślenie, że zdrowe odżywianie i przygotowywanie pełnowartościowych posiłków zajmuje więcej czasu niż tradycyjne gotowanie. Sprawdźcie, ile czasu potrzeba, by przygotować lekki obiad na parze!

- Katarzyna Mordalska

Gotowanie na parze piersi z kurczaka
W zależności od rozmiaru piersi kurczaka, jej ugotowanie na parze zajmie już od 20 minut. Większy filet warto zatem pokroić na nieco mniejsze kawałki, by skrócić czas gotowania.Do garnka z wodą wrzucamy ulubione, najlepiej świeże zioła (np. oregano, bazylię, rozmaryn) i gotujemy przez chwilę, by uwolniły swój aromat.Przed ułożeniem mięsa na sitku garnka do parowania, pierś kurczaka nacieramy przyprawami. Zamiast tradycyjnej soli czy wegety, warto użyć soli ziołowej lub po prostu ulubionych przypraw – ziół prowansalskich, słodkiej albo gorzkiej papryki, czosnku.
Gotowanie ziemniaków na parze
Nieco więcej czasu, co przygotowanie na parze piersi kurczaka, zajmie nam ugotowanie ziemniaków. Jeśli jednak zdecydujemy się nie kroić mięsa na mniejsze kawałki, ziemniaki możemy ułożyć na sitku w tym samym czasie, co pierś kurczaka, gdyż ich gotowanie na parze zajmie ok. 25 minut.Jak przygotować ziemniaki na parze? Najlepiej potrzebną ilość pokroić w plastry lub paski. Z ziemniakami jako przyprawa świetnie komponuje się rozmaryn lub tymianek. Jeśli chcemy uzyskać bardziej wyrazisty smak, możemy użyć także ostrej papryki. Sól z całą pewnością nie będzie potrzebna – ugotowane na parze ziemniaki zachowają nie tylko właściwości odżywcze, ale także bogactwo smaku, które nie sposób wydobyć przy tradycyjnym gotowaniu w wodzie.Zobaczcie także, jak ograniczyć sól w diecie
Gotowanie warzyw na parze
Ostatnim elementem, który zwykle najpóźniej trafia na sitko garnka, są pozostałe warzywa. Wyjątek stanowi tutaj seler, na którego przygotowanie potrzeba 25min., por (ok. 30min), fasolka (30min.) czy kolba kukurydzy (ok. 35min.).Różyczki kalafiora i brokułów, pokrojoną marchewkę, cukinię czy szparagi dokładamy do garnka na 15 minut przed końcem gotowania. W przypadku mrożonych warzyw, czas przygotowania skracamy o 5min.Jeśli sprawnie przygotujemy wszystkie składniki, ugotowanie obiadu na parze zajmie nam nie więcej niż 45 minut. Zamarynowanie mięsa dzień wcześniej oraz pokrojenie warzyw pozwoli nam dodatkowo skrócić ten czas tak, by po powrocie z pracy cieszyć się obiadem przygotowanym nawet w pół godziny.