Reklama

Reklama

Zdjęcie: Instagram @runninsrilankan

Ciasto z patelni, gdy zawiedzie piekarnik

Puszyste, czekoladowe czy z jabłkami - każdy ma ochotę na delikatne w smaku ciasto, które zdobędzie uznanie gości czy domowników. Problem pojawia się, gdy zawiedzie piekarnik i jedynym wyjściem z sytuacji jest pobliska cukiernia. Nic jednak nie zastąpi domowego wypieku, przygotowanego własnoręcznie. Jeżeli gdzieś na dnie szafki zalega dawno nieużywana, żeliwna patelnia, nie wyrzucaj jej! Pokażemy Ci, jak w prosty i ciekawy sposób upiec ciasta na patelni!

Szarlotka prosto z patelni

Jesień, to dobry czas na przygotowywanie wszelkich ciast z użyciem sezonowych jabłek, lekko kwaskowych Antonówek czy Papierówek. Świetnie sprawdzą się podczas kulinarnych eksperymentów w kuchni. Ciasto z jabłkami upieczone na patelni? Brzmi nieprawdopodobnie? Spróbuj, a przekonasz się sama!Do każdego tego typu ciasta, idealnie sprawdzi się żeliwna, ciężka patelnia, która nie raz była używana przez nasze mamy czy babcie. Dzięki niej, nasze ciasto jogurtowe będzie idealnie puszyste, bez ryzyka, że pojawi się zakalec. Równomiernie rozprowadza ciepło, co sprawia, że nasze wypieki zwieńczy kulinarny sukces.Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 350 g mąki
  • 2 duże lub 3 małe jabłka
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego 250 g

Jabłka należy obrać i pokroić w małą kostkę. Resztę składników dobrze zmiksować do uzyskania gładkiej, kremowej masy. Do masy dodać pokrojone jabłka. Patelnię należy wysmarować lekko olejem, a nadmiar usunąć papierowym ręcznikiem. Masę przełożyć na rozgrzaną patelnię i wyrównać jej powierzchnię. Na malutkim ogniu pieczemy ciasto pod przykrywką przez 50 minut. Jeżeli ciasto jest już odpowiednio suche (upewniając się, wbijając drewniany patyczek), należy obrócić je na drugą stronę i piec przez kolejne 10 minut. Tak przygotowane ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub podawać z konfiturami.

Marchewkowe ciasto na patelni bez pieczenia

Odrobina cynamonu, mielonego kardamonu i anyżu w połączeniu z chrupiącą marchewką tworzy idealną kombinacje do stworzenia czegoś pysznego. Dotychczas, bardziej lub mniej dietetyczne ciasto marchewkowe przygotowywane w piekarniku, zachwycało niejednego amatora tego warzywa. Odkryj je na nowo i przygotuj tym razem ciasto na patelni.Składniki:

  • 300g marchwi, startej na grubych oczkach
  • 2 jajka
  • garść rodzynek sułtańskich
  • 2 łyżki cukru (można pominąć)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 3 łyżki stopionego masła
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika
  • łyżeczka zmielonego cynamonu

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy w misce. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę dowolnego oleju roślinnego. Przekładamy masę i pieczemy pod przykryciem przez około 15 minut. Następnie obracamy na drugą stronę i pieczemy przez taki sam czas. Świetnie smakuje podane z jogurtem naturalnym lub, w mniej dietetycznej wersji, z bitą śmietaną.

Reklama

Ciasto francuskie z patelni

Sakiewki z duszonymi warzywami i serem czy też słodkie ślimaczki cynamonowe z ciasta francuskiego, wykonane w pośpiechu nie raz zadowoliły każde wybredne podniebienie. Jeśli nie mamy piekarnika, to musimy obejść się smakiem? Niekoniecznie!Korzystając z dowolnej patelni, jesteśmy w stanie wyczarować chrupiące placki, które idealnie sprawdzą się w wersji na słodko z cynamonem jako przekąska do pracy lub szkoły albo na słono - z dodatkiem ulubionych, suszonych ziół.

Czy próbowałyście już ciast z patelni?

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane