Reklama

Reklama

Jak zrobić domową oliwę smakową:

  • Składniki muszą być świeże i aromatyczne
  • Butelka i wszystkie składniki powinny być czyste oraz suche
  • Składniki oliwy smakowej muszą być przykryte oliwą
  • Przygotowaną oliwę należy przechowywać dobrze zamkniętą w chłodnym i ciemnym miejscu (najlepiej w lodówce, by uniknąć zepsucia)

Krok 1Butelkę wyparzyć wrzącą wodą i starannie wytrzećKrok 2Należy przygotować składniki, z jakich można uzyskać oliwę smakową. Istotne jest by wszystkie składniki dokładnie osuszyć – w ten sposób uniknie się zagrożenia powstania bakterii (w samej oliwie nie mają możliwości się rozwinąć, obecność wody to zmienia).

Przepisy na domową oliwę smakową:

Oliwa z czosnkiem i suszonymi pomidoramiSmak czosnku ożywia wszystkie rodzaje potraw... Nadaje się do pizzy, sosów czosnkowych oraz sosów zielonych.

  • Wystarczy obrać kilka ząbków czosnku (im więcej, tym bardziej intensywna – co kto lubi!)
  • Część z nich należy wrzucić, w całości, posiekać bądź rozgnieść.
  • Dorzucić kilka plastrów pokrojonych lub całych suszonych pomidorów
  • Można spróbować oliwy już po tygodniu – jeżeli będzie wystarczająco intensywna można wyjąć trochę czosnku, aby nie przyćmił całkowicie innych smaków; jeśli nie zostawić na kolejnych kilka dni.

W zależności od preferencji, do takiej oliwy można dodać świeże zioła np. tymianek, bazylia czy rozmaryn (po kilka gałązek) lub kapary.Oliwa z oliwek ze skórką cytrynowąŚwieży aromat oraz orzeźwiający smak cytryny i oliwy z oliwek jest znakomitym dressingiem dla małży, skorupiaków, ryb, dań z ryżem, sałatek.

  • Cytrynę umyć w gorącej wodzie i dokładnie osuszyć.
  • Na tarce z drobnymi oczkami zetrzeć skórkę - tylko żółtą część.
  • Szałwię umyć i bardzo dokładnie osuszyć.
  • Do butelki włożyć skórkę cytrynową i szałwię, zalać oliwą. Można dodać kilka kropli octu balsamicznego.
  • Butelkę zamknąć i odstawić na co najmniej 3 tygodnie.

Oliwa z chiliNadaje potrawom pikanterii. Idealnie pasuje do makaronów, focaccii, bagietki czy chleba.

  • Papryczki chili należy dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i dobrze osuszyć.
  • Do butelki papryczki można wrzucić w całości, bądź pokroić.
  • Wg uznania można dodać gałązkę oregano i/lub 2-3 ząbki czosnku
  • Zakręcić butelkę, wstrząsnąć i ustawić w ciemnym, chłodnym miejscu na minimum 1 miesiąc.
Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane