Jak przyrządzić oliwę smakową?
Aromatyczna oliwa smakowa to świetny dodatek do wielu potraw. Sprawdź, jak zrobić pyszną i zdrową domową oliwę smakową!

- Katarzyna Mordalska
Jak zrobić domową oliwę smakową:
- Składniki muszą być świeże i aromatyczne
- Butelka i wszystkie składniki powinny być czyste oraz suche
- Składniki oliwy smakowej muszą być przykryte oliwą
- Przygotowaną oliwę należy przechowywać dobrze zamkniętą w chłodnym i ciemnym miejscu (najlepiej w lodówce, by uniknąć zepsucia)
Krok 1Butelkę wyparzyć wrzącą wodą i starannie wytrzećKrok 2Należy przygotować składniki, z jakich można uzyskać oliwę smakową. Istotne jest by wszystkie składniki dokładnie osuszyć – w ten sposób uniknie się zagrożenia powstania bakterii (w samej oliwie nie mają możliwości się rozwinąć, obecność wody to zmienia).
Przepisy na domową oliwę smakową:
Oliwa z czosnkiem i suszonymi pomidoramiSmak czosnku ożywia wszystkie rodzaje potraw... Nadaje się do pizzy, sosów czosnkowych oraz sosów zielonych.
- Wystarczy obrać kilka ząbków czosnku (im więcej, tym bardziej intensywna – co kto lubi!)
- Część z nich należy wrzucić, w całości, posiekać bądź rozgnieść.
- Dorzucić kilka plastrów pokrojonych lub całych suszonych pomidorów
- Można spróbować oliwy już po tygodniu – jeżeli będzie wystarczająco intensywna można wyjąć trochę czosnku, aby nie przyćmił całkowicie innych smaków; jeśli nie zostawić na kolejnych kilka dni.
W zależności od preferencji, do takiej oliwy można dodać świeże zioła np. tymianek, bazylia czy rozmaryn (po kilka gałązek) lub kapary.Oliwa z oliwek ze skórką cytrynowąŚwieży aromat oraz orzeźwiający smak cytryny i oliwy z oliwek jest znakomitym dressingiem dla małży, skorupiaków, ryb, dań z ryżem, sałatek.
- Cytrynę umyć w gorącej wodzie i dokładnie osuszyć.
- Na tarce z drobnymi oczkami zetrzeć skórkę - tylko żółtą część.
- Szałwię umyć i bardzo dokładnie osuszyć.
- Do butelki włożyć skórkę cytrynową i szałwię, zalać oliwą. Można dodać kilka kropli octu balsamicznego.
- Butelkę zamknąć i odstawić na co najmniej 3 tygodnie.
Oliwa z chiliNadaje potrawom pikanterii. Idealnie pasuje do makaronów, focaccii, bagietki czy chleba.
- Papryczki chili należy dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i dobrze osuszyć.
- Do butelki papryczki można wrzucić w całości, bądź pokroić.
- Wg uznania można dodać gałązkę oregano i/lub 2-3 ząbki czosnku
- Zakręcić butelkę, wstrząsnąć i ustawić w ciemnym, chłodnym miejscu na minimum 1 miesiąc.