Jak zrobić chrupiące i pyszne gofry?
Wciąż szukasz idealnego przepisu na gofry? Nie zawsze wychodzą doskonale wypieczone i chrupiące? Podpowiadamy, jak uniknąć takiej sytuacji! Wypróbujcie także sprawdzony przepis Wizażanki!

- Katarzyna Mordalska

Żeby gofry były chrupiące…
Od idealnych gofrów dzielą Cię dosłownie trzy kroki:- sprawdzony przepis,- odpowiednio przygotowane składniki,- dobra gofrownica o wysokiej mocy.Przepis na chrupiące gofry znajdziesz poniżej, tylko co z tymi składnikami? Kluczem do sukcesu jest wyjęcie wszystkich składników z lodówki i utrzymanie ich w temperaturze pokojowej tak, by przed przygotowaniem ciasta trochę się ogrzały. Nie pozostaje to bez znaczenia nie tylko w wypadku wypieków i ciast przygotowywanych w piekarniku, ale także przy robieniu gofrów.Co do gofrownicy – im wyższa moc, tym lepiej. Gofry nie tylko pieką się szybciej, ale dzięki temu są miękkie w środku i chrupiące na wierzchu. Podczas pieczenia ważne jest także, by nie otwierać gofrownicy i nie "ochładzać" ciasta.
Wypróbowany przepis na gofry
Ten przepis na chrupiące gofry to pomysł Wizażanki Vesenki. Do tej pory zgromadził on najwięcej pozytywnych recenzji i komentarzy. Ciasto przygotowuje się w dosłownie kilka minut.Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 3 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 3 jajka (żółtka oddzielone od białek)
Przygotowanie:Rozgrzać gofrownicę. Przygotować dwa spore naczynia. W jednym wszystkie składniki (oprócz białek) ubić mikserem na gładką masę. W drugim białka ubić na sztywną pianę. Przełożyć pianę do naczynia z ubitą resztą składników i delikatnie wymieszać.
Nakładamy porcję ciasta, zamykamy gofrownicę i pieczemy na rumiano – około 2-3 minuty (trzeba sprawdzać, bo każda gofrownica inaczej piecze i czas może być trochę inny), podawać z ulubionymi dodatkami (cukier puder, owoce, dżem, bita śmietana itp.).
Generalnie trzeba pamiętać o zasadzie – im większą moc ma gofrownica, tym gofry będą bardziej chrupiące i szybciej się upieką.
Przed pieczeniem, a potem co kilka gofrów, warto posmarować wnętrze gofrownicy pędzlem zamoczonym w oleju.
Wytrawne gofry
Gofry smakują wyśmienicie nie tylko na słodko, ale mogą także stanowić podstawę pysznego śniadania. Jeśli w przepisie ograniczymy nieco ilość użytego cukru, zyskamy bazę pod jajko sadzone, pastę z awokado czy też kremowy serek i wędzonego łososia.

Wolicie gofry na słodko czy wytrawnie?
Lubisz gotować? Odnów swoją kuchnię odwiedzając stronę Leroy Merlin kody rabatowe.