Jak zrobić domowy kisiel dla dziecka?
Sprawdź jak zrobić domowy kisiel dla dzieci. Owocowy kisiel to idealna, rozgrzewająca i zdrowa przekąska na jesienną pogodę!

Przepis na kisiel
Kisiel to idealna, rozgrzewająca przekąska na jesienne, chłodne dni. Jest bardzo prosty w wykonaniu, ale co ważniejsze, zdrowy. Zrobiony w domu kisiel nie zawiera konserwantów ani sztucznych barwników. Robiąc samodzielnie kisiel dziecku, możesz zdecydować o rodzaju substancji słodzącej i jej ilości. Dodatkowo kisiel może być źródłem witaminy C, która wspiera odporność organizmu. Aby zrobić domowy kisiel wystarczy: 1 szklanka dowolnych owoców, 1 szklanka wody, 1 łyżka mąki ziemniaczanej i substancja słodząca. Zobaczcie sami jakie to proste!
Jak zrobić kisiel?
W galerii znajdziecie 5 prostych przepisów na domowy kisiel z malin, jabłek, truskawek, brzoskwini oraz żurawiny. Zachęcamy Was do eksperymentowania w łączeniu owoców!
Jaki jest Wasz ulubiony kisiel?
1 z 5

Kisiel malinowy
- 1 szklanka świeżych malin (mogą być też mrożone)
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki cukru brzozowego
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- świeże maliny do dekoracji
Maliny włóż do garnuszka, zasyp cukrem, dodaj sok z cytryny i zalej połową szklanki wody. Całość zagotuj. W międzyczasie w szklance wymieszaj mąkę ziemniaczaną z pozostałą wodą, ważne żeby woda była zimna. Do gotującej się wody z malinami wlej wodę z mąką, dokładnie wymieszaj i pozostaw na ogniu do zagotowania. Gotowy kisiel możesz udekorować całymi malinami.
2 z 5

Kisiel jabłkowy
- 1 jabłko
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 szklanka zimnej wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- świeże kawałki jabłka do dekoracji
Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Do garnuszka dodaj starte jabłko, pół szklanki wody, łyżkę soku z cytryny, cynamon. Całość zagotuj. Pozostałą wodę wymieszaj z mąką ziemniaczaną i wlej do gotującej się wody z jabłkami, poczekaj aż ponownie zacznie wrzeć. Po zdjęciu garnuszka z kuchenki dodaj miód. Gotowy kisiel można udekorować kawałkami świeżego jabłka.
3 z 5

Kisiel z truskawek
- 1 szklanka truskawek
- 1 szklanka zimnej wody
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- całe truskawki do dekoracji
Truskawki zmiksuj z połową wody i przelej do garnuszka, całość zagotuj. Jeśli chcesz, aby kisiel miał gładką konsystencję przelej całość przez sitko. Pozostałe pół szklanki wody wymieszaj z mąką ziemniaczaną i wlej do gotującej się wody z truskawkami. Całość doprowadź do wrzenia, na koniec dodaj cukier. Gotowy kisiel możesz udekorować świeżymi owocami.
4 z 5

Kisiel brzoskwiniowy
- 2 małe brzoskwinie
- 1 szklanka zimnej wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki miodu
- przyprawy korzenne: cynamon, kardamon, goździk
- kawałki świeżej brzoskwini do dekoracji
Brzoskwinie obierz, wyjmij pestkę, pokrój w kostkę i zagotuj z połową szklanki wody oraz przyprawami. Całość zmiksuj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z pozostałą wodą i wlej do garnuszka z gotującą się woda z brzoskwiniami. Całość doprowadź do wrzenia cały czas mieszając. Do gotowego kisielu dodaj miód i udekoruj go kawałkami świeżych owoców.
5 z 5

Kisiel żurawinowy
- 1 szklanka żurawiny
- 1 szklanka zimnej wody
- 2 łyżki cukru brzozowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- świeże owoce do dekoracji
Żurawina ma cierpki smak, jeśli chcesz pozbyć się tej cierpkości przed przystąpieniem do robienia kisielu zalej ją wrzątkiem i odstaw na 10 minut.
Pokrój żurawinę na kawałki, lub rozgnieć widelcem. Pół szklanki wody i żurawinę dodaj do garnuszka i zagotuj. Możesz przelać całość przez sitko, aby kisiel miał gładką konsystencję. W pozostałej części wody wymieszaj mąkę ziemniaczaną i wlej do gotującej wody z żurawiną, cały czas mieszając. Całość ponownie doprowadź do wrzenia. Dodaj cukier i udekoruj świeżymi owocami.