Reklama

Koronawirus sprawił, że w sklepach zaczęło brakować drożdży. W rzeczywistości swoją domową wersję możemy zrobić w kilka minut. Musimy liczyć się jednak z oczekiwaniem na efekt. Leżakowanie domowych drożdży od momentu wykonania do czasu zdatności do spożycia wynosi nawet kilka dni. Niemniej jednak, do wykonania np. domowego chleba stworzyć można "ekspresową" wersję drożdży z użyciem mąki. Taki przepis na domowe drożdże przewiduje ich gotowość w ok. 12 godzin.Zobacz także: Drożdże na włosy - jakie dają efekty i jak je stosować?

Reklama

Przygotowanie drożdży w domu krok po kroku

Składniki na domowe drożdże:

  • łyżka piwa (jasnego),
  • łyżka cukru,
  • dwa ziemniaki (średniej wielkości).

Sposób przygotowania domowych drożdży:

  1. Ugotuj ziemniaki.
  2. Obierz je ze skóry i rozdrobnij je przy pomocy widelca lub zblenduj na gładką masę.
  3. Do ziemniaków dodaj łyżkę cukru i dokładnie wymieszaj.
  4. Do domowych drożdży dodaj łyżkę stołową piwa.
  5. Mieszankę przełóż do naczynia o małej pojemności, przykryj ścierką i odłóż w ciepłe miejsce.
  6. Odczekaj kilka dni - drożdże będą gotowe!

Zobacz także: Drożdże w pielęgnacji - jak je stosować?

Szybka wersja domowych drożdży na chleb

Jeśli nie chcemy czekać kilku dni, a drożdże są nam potrzebne np. do wypieku chleba, można stworzyć ich wersję z użyciem mąki. Należy pamiętać jednak, że nie są one przeznaczone do wszystkich wypieków w przeciwieństwie do ziemniaczanej wersji. Takie drożdże jesteśmy w stanie wykonać w 12 godzin.Składniki na szybkie drożdże w domu:

  • 100 g piwa (jasnego, niepasteryzowanego),
  • łyżka mąki typu OO (jak do wykonania pizzy),
  • łyżka cukru.

Przygotowanie szybkiej wersji drożdży w domu:

  1. Do miski lub słoika wlej 100 g piwa.
  2. Do piwa dodaj łyżkę cukru.
  3. Do mieszanki dodaj łyżkę mąki.
  4. Dobrze wymieszaj i odstaw w ciepłym miejscu pod przykryciem na 12 godzin.

Źródło: iStock

Jak przechowywać domowe drożdże?

Drożdże mają krótki termin przydatności i dość szybko się psują. W lodówce możemy zwykle trzymać je przez ok. tydzień. Żeby wydłużyć czas ich zdatności do spożycia, najlepiej zawinąć je w wilgotną gazę lub papier. Najlepszym sposobem jest jednak ich zamrożenie w foliowym woreczku. W taki sposób mogą być przechowywane nawet przez rok. Rozmrozić je można np. poprzez zamoczenie ich w mleku, ciepłej wodzie lub przełożenie do lodówki (metoda wymaga jednak więcej czasu).Jak rozpoznać, że drożdże są zepsute? Zwykle produkt ma gorzki i jednocześnie kwaśny zapach, dodatkowo może pojawić się na nim pleśń. Nienadające się do spożycia drożdże są też twarde i silnie popękane.

Reklama

Właściwości domowych drożdży

Niepozorne drożdże są źródłem witamin z grupy B, biotyny (witaminy H), ale także ryboflawinów, czy kwasu foliowego, a także składników odżywczych jak sód, potas, selen, czy fosfor, magnez i wapń. Mają więc zastosowanie w przyspieszaniu wzrostu paznokci i włosów, pomagają w walce z trądzikiem, a także wpływają na regulację ciśnienia krwi, czy walkę ze stresem. Dodatkowo, wzmacniają kości.Źródło zdjęcia głównego: iStock

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane