Jak zrobić drożdże w domu? Szybki przepis z trzech składników
Jak zrobić drożdże w domu, kiedy półki w sklepach świecą pustkami? Wystarczą ci cukier, piwo i ziemniaki.

Koronawirus sprawił, że w sklepach zaczęło brakować drożdży. W rzeczywistości swoją domową wersję możemy zrobić w kilka minut. Musimy liczyć się jednak z oczekiwaniem na efekt. Leżakowanie domowych drożdży od momentu wykonania do czasu zdatności do spożycia wynosi nawet kilka dni. Niemniej jednak, do wykonania np. domowego chleba stworzyć można "ekspresową" wersję drożdży z użyciem mąki. Taki przepis na domowe drożdże przewiduje ich gotowość w ok. 12 godzin.Zobacz także: Drożdże na włosy - jakie dają efekty i jak je stosować?
Przygotowanie drożdży w domu krok po kroku
Składniki na domowe drożdże:
- łyżka piwa (jasnego),
- łyżka cukru,
- dwa ziemniaki (średniej wielkości).
Sposób przygotowania domowych drożdży:
- Ugotuj ziemniaki.
- Obierz je ze skóry i rozdrobnij je przy pomocy widelca lub zblenduj na gładką masę.
- Do ziemniaków dodaj łyżkę cukru i dokładnie wymieszaj.
- Do domowych drożdży dodaj łyżkę stołową piwa.
- Mieszankę przełóż do naczynia o małej pojemności, przykryj ścierką i odłóż w ciepłe miejsce.
- Odczekaj kilka dni - drożdże będą gotowe!
Zobacz także: Drożdże w pielęgnacji - jak je stosować?
Szybka wersja domowych drożdży na chleb
Jeśli nie chcemy czekać kilku dni, a drożdże są nam potrzebne np. do wypieku chleba, można stworzyć ich wersję z użyciem mąki. Należy pamiętać jednak, że nie są one przeznaczone do wszystkich wypieków w przeciwieństwie do ziemniaczanej wersji. Takie drożdże jesteśmy w stanie wykonać w 12 godzin.Składniki na szybkie drożdże w domu:
- 100 g piwa (jasnego, niepasteryzowanego),
- łyżka mąki typu OO (jak do wykonania pizzy),
- łyżka cukru.
Przygotowanie szybkiej wersji drożdży w domu:
- Do miski lub słoika wlej 100 g piwa.
- Do piwa dodaj łyżkę cukru.
- Do mieszanki dodaj łyżkę mąki.
- Dobrze wymieszaj i odstaw w ciepłym miejscu pod przykryciem na 12 godzin.

Jak przechowywać domowe drożdże?
Drożdże mają krótki termin przydatności i dość szybko się psują. W lodówce możemy zwykle trzymać je przez ok. tydzień. Żeby wydłużyć czas ich zdatności do spożycia, najlepiej zawinąć je w wilgotną gazę lub papier. Najlepszym sposobem jest jednak ich zamrożenie w foliowym woreczku. W taki sposób mogą być przechowywane nawet przez rok. Rozmrozić je można np. poprzez zamoczenie ich w mleku, ciepłej wodzie lub przełożenie do lodówki (metoda wymaga jednak więcej czasu).Jak rozpoznać, że drożdże są zepsute? Zwykle produkt ma gorzki i jednocześnie kwaśny zapach, dodatkowo może pojawić się na nim pleśń. Nienadające się do spożycia drożdże są też twarde i silnie popękane.
Właściwości domowych drożdży
Niepozorne drożdże są źródłem witamin z grupy B, biotyny (witaminy H), ale także ryboflawinów, czy kwasu foliowego, a także składników odżywczych jak sód, potas, selen, czy fosfor, magnez i wapń. Mają więc zastosowanie w przyspieszaniu wzrostu paznokci i włosów, pomagają w walce z trądzikiem, a także wpływają na regulację ciśnienia krwi, czy walkę ze stresem. Dodatkowo, wzmacniają kości.Źródło zdjęcia głównego: iStock