Reklama

Historia krówek sięga jeszcze lat przedwojennych – ciągutki już od pierwszych chwil istnienia zyskały wielu zwolenników. Ich sukces opierał się na niespotykanym wówczas smaku i wyjątkowej konsystencji – były kruche, a zarazem ciągnące się i wyjątkowo słodkie (takie są zresztą do dziś).

Reklama

Krówki to typowo polskie cukierki – kochamy je za smak, zapach, konsystencję i charakterystyczne papierki, w które są zawinięte. Paradoks polega na tym, że są banalnie łatwe w przygotowaniu. Podstawowymi składnikami ciągutek są jedynie: cukier, mleko (lub śmietana) i margaryna. Przepis można dowolnie modyfikować i dodawać ulubione składniki jak np. mak, sezam, orzechy czy kakao. Wychodzą każdemu, więc... do dzieła! :)

Przepis na tradycyjne krówki

Składniki:

  • 200ml (niepełna szklanka) śmietany kremówki;
  • szklanka cukru (jeśli wolisz kruche i mniej ciągnące się krówki – dodaj więcej cukru);
  • ¾ kostki masła;
  • opakowanie cukru waniliowego (opcjonalnie).

Przygotowanie: Wszystkie składniki rozpuść w garnku (zacznij od masła, dodaj cukier i na koniec śmietanę) i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. Rób to do czasu, aż masa stanie się jednolita i nabierze brązowego koloru. Im dłużej będziesz ją gotować, tym cukierki będą bardziej kruche, dlatego jeśli wolisz „ciągnącą się” wersję – nie przesadź z czasem gotowania.Tak przygotowaną masę zdejmij z ognia, wylej do wyłożonej folią aluminiową formy do pieczenia i odstaw do ostygnięcia. Kiedy całość stężeje – pokrój na małe prostokąty – przed krojeniem najlepiej zamocz nóż w zimnej wodzie, żeby nie kleił się do masy krówkowej. Jeśli chcesz, żeby krówki przypominały sklepowe mordoklejki możesz owinąć je w kolorowe papierki.

Krówki z dodatkami

Jeśli lubisz sezamowe krówki lub orzechowe mordoklejki, pod koniec gotowania dodaj do masy swój ulubiony dodatek i całość dokładnie wymieszaj. Możesz również dodać odrobinę alkoholu np. rumu. Chcesz, żeby krówki były kakaowe? Do gotującej się masy dodaj dwie czubate łyżki kakao.Smak cukierków możesz wzbogacić również aromatem waniliowym, wiórkami kokosowymi czy makiem - masz nieskończenie wiele możliwości eksperymentowania!

Mocno czekoladowe krówki

Składniki:

  • kostka niesolonego masła;
  • tabliczka deserowej czekolady;
  • 200 g słodzonego mleka skondensowanego z puszki;
  • aromat waniliowy;
  • 1-2 łyżki rumu (opcjonalnie).

Przygotowanie: połamaną czekoladę wrzuć do garnka, dodaj do niej pokrojone masło i mleko skondensowane – całość podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając. Uwaga: nie wolno dopuścić do wrzenia! Kiedy masa stanie się gładka i jednolita zdejmij ją z ognia i dodaj do niej aromat waniliowy oraz rum. Ucieraj ją aż zgęstnieje, a kiedy to nastąpi – wlej ją do przygotowanej formy (najlepiej natłuszczonej masłem lub wyłożonej folią aluminiową). Całość włóż do lodówki. Kiedy masa stwardnieje możesz pokroić ją nożem na mniejsze kwadraciki. Gotowe! :)

Reklama

Zobacz również przepisy Wizażanek na krówkowe przysmaki!

Często organizujesz przyjęcia dla rodziny i znajomych? Kup nowy większy stół, wchodząc na stronę Agata promocje.

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane