Jesteś na diecie? Spróbuj... aquafaby! Jest bardzo tania i skutecznie pomaga w odchudzaniu :)
Do tej pory wylewałaś ją do zlewu i zapewne nie wiedziałaś nawet, ile wartości odżywczych ma aquafaba. Tymczasem okazuje się, że może ona wywołać prawdziwą rewolucję w odchudzaniu!

Jej fenomen najlepiej rozumieją wegetarianie i weganie. Bo choć nie ma nic wspólnego z mięsem, z powodzeniem może je zastąpić. Białko, które zawiera, jest niezwykle cenne dla naszego organizmu. Aquafaba to świetny sprzymierzeniec w walce z nadprogramowymi kilogramami. Włączona do diety szybko pomoże ci się wcisnąć w ulubione dżinsy.
Co to jest aquafaba?
Nazwa aquafaba jest połączeniem dwóch łacińskich słów, aqua=woda, a faba=fasola. To woda ze słoika lub puszki z ciecierzycą. Teraz już nigdy więcej nie przyjdzie ci do głowy wylanie jej do zlewu. Dlaczego aquafaba jest dla nas ważna? Zalewa jest połączeniem skrobi oraz białka. Właściwości tej mieszaniny przypominają białko kurzego jaja. To oznacza, że bez problemu możesz wodę po ciecierzycy ubić na sztywną pianę i przygotować jeden z posiłków, na przykład poranny omlet.

Aquafaba ma niewiele kalorii i podczas badań nie wykryto w niej cholesterolu. Dowiedziono tego w Norweskim Instytucie Badań Żywnościowych. Podobne właściwości do aquafaby ma zresztą woda, w której były gotowane rośliny strączkowe. I okazuje się, że taka mętna ciecz rzeczywiście nadaje się do używania na co dzień w kuchni.Pomysł narodził się w grupie wegan i wegetarian, gdzie stale poszukuje się alternatywy żywieniowej dla wielu produktów. Przełom miał miejsce, kiedy amerykański programista, weganin Goose Wohl, wykorzystał jedynie aquafabę oraz cukier, aby przygotować... wegańską bezę :).
Jak przyrządzić aquafabę?
Proces jest całkiem prosty i przyjemny, a nawet nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Jedyne o czym należy pamiętać, jest pewna zależność – jedna łyżka aquafaby jest równa jednemu żółtku jaja, dwie łyżki odpowiadają białku jaja, a trzy łyżki to całe jajo. Koniecznie spróbujcie tego przepisu:

Przepis na mus czekoladowy z aquafabą
Składniki na około 3-4 porcje:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 ml aquafaby
- Odrobina soli
- Opcjonalnie 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce. Kiedy konsystencja będzie gładka, odstawiamy na bok do wystudzenia. Aquafabę przelewamy do miski i doprawiamy solą, a następnie ubijamy na sztywną pianę. W międzyczasie należy powoli dosypywać cukru.Kiedy piana nie będzie skapywać po odwróceniu miski na blat, mieszamy ją ostrożnie i powolnymi ruchamy z ostudzona czekoladą (nie może być za ciepła, bo piana opadnie). Tak przygotowany deser należy przełożyć do pucharków i ochłodzić w lodówce przez około godzinę. Czekoladowe słodkości będą najlepiej smakować ze świeżymi owocami. Spróbujecie?Zdjęcie główne: pinterest.com/pin/72339137741552026