Już niebawem Dzień Matki...
Dzień Matki, to wspaniałe święto, dzięki któremu możemy podziękować naszym matkom, że zawsze będą naszym największym skarbem.


Czyż nie od początku naszego życia najbliższy kontakt mamy właśnie z nimi? Od momentu, gdy przychodzimy na świat, a następnie przez całe życie, czujemy tą silną relację. To matki przygotowują nas do rozpoczęcia prawdziwego i samodzielnego życia. Dają nam wiarę i wsparcie w tych najtrudniejszych momentach. Kochają nas. Dlatego nie tylko w ich święto, ale przez cały rok powinniśmy o tym pamiętać i doceniać ich trud włożony w nasze wychowanie, który zaowocował tym, kim dzisiaj jesteśmy.Umilmy im ten cudowny dzień odrobiną słodyczy. Ten przepyszny tort orzechowo kakaowy z masa migdałową, skrywa w sercu, wspaniałą malinową niespodziankę.Zachwyćmy nasze mamy w ich święto!

Tort orzechowo kakaowy z masą migdałową i malinową niespodziankąSkładniki na tortownice 24cmBiszkopt orzechowy:3 jaja0.5 szklanki cukru0.5 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia4 łyżki mielonych orzechów włoskichBiszkopt kakaowy:3 jaja0.5 szklanki cukru0.5 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia2-3 łyżki ciemnego kakaoMasa migdałowa:500 g margaryny (Kasi)1 niepełna szklanka cukru pudru4 żółtka0.5 szklanki migdałów mielonych6 łyżek syropu migdałowego (bez alkoholu)Malinowa niespodzianka:1 szklanka mrożonych lub świeżych malin0.5 opakowania cukru pudru (8g)1-2 łyżeczki żelatynyPoncz kawowy:2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej0.5 szklanki wody2 łyżeczki cukruPrzygotowanie:Natłuszczamy dno tortownicy (boków nie natłuszczamy). Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C.Biszkopt orzechowy:Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier, cały czas ucierając. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesypujemy przez sitko, dodajemy porcjami do masy – delikatnie mieszając (nie ucierać). Na końcu dodajemy zmielone orzechy włoskie, mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 25-30 minut. Studzimy w tortownicy na kratce. Gdy przestygnie, odcinamy nożem brzegi biszkoptu i przecinamy go na dwie części.Biszkopt kakaowy:Postępujemy tak samo, jak w biszkopcie orzechowym, tyle, że zamiast orzechów dodajemy kakao. Długość pieczenia pozostaje ta sama. Również przecinamy go na dwie części.Poncz kawowy: 0.5 szklanki wody na 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej – zaparzamy. Dosładzamy do smaku.Masa migdałowa:Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszysta masę. Następnie dodajemy po 1 żółtku i ucieramy do momentu, aż masa będzie gładka i kremowa. Dodajemy syrop migdałowy (można go zastąpić aromatem migdałowym - 1 łyżeczką, choć polecam syrop) i zmielone migdały (zmielone razem ze skórką). Mieszamy do jednolitej konsystencji.Malinowa niespodzianka:Maliny miksujemy blenderem. Następnie przecieramy przez sito, tak, aby pozbyć się pestek. Uzyskamy mus malinowy. Dosładzamy go cukrem pudrem. 1 lub 2 łyżeczki żelatyny (im więcej malin tym więcej żelatyny) rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy z musem malinowym. Wstawiamy do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na 30 minut, co jakiś czas mieszając, aby mus zgęstniał.Przełożenie tortu:Biszkopt orzechowy (spód) Masa migdałowaBiszkopt kakaowyMasa migdałowaMus malinowyBiszkopt kakaowyMasa migdałowaBiszkopt orzechowyMasa migdałowa na wierzch i na boki tortuDo dekoracji zostały użyte ozdoby cukrowe i wiórki opłatkowe, różowe.
