Reklama

Czyż nie od początku naszego życia najbliższy kontakt mamy właśnie z nimi? Od momentu, gdy przychodzimy na świat, a następnie przez całe życie, czujemy tą silną relację. To matki przygotowują nas do rozpoczęcia prawdziwego i samodzielnego życia. Dają nam wiarę i wsparcie w tych najtrudniejszych momentach. Kochają nas. Dlatego nie tylko w ich święto, ale przez cały rok powinniśmy o tym pamiętać i doceniać ich trud włożony w nasze wychowanie, który zaowocował tym, kim dzisiaj jesteśmy.Umilmy im ten cudowny dzień odrobiną słodyczy. Ten przepyszny tort orzechowo kakaowy z masa migdałową, skrywa w sercu, wspaniałą malinową niespodziankę.Zachwyćmy nasze mamy w ich święto!

Reklama

Tort orzechowo kakaowy z masą migdałową i malinową niespodziankąSkładniki na tortownice 24cmBiszkopt orzechowy:3 jaja0.5 szklanki cukru0.5 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia4 łyżki mielonych orzechów włoskichBiszkopt kakaowy:3 jaja0.5 szklanki cukru0.5 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia2-3 łyżki ciemnego kakaoMasa migdałowa:500 g margaryny (Kasi)1 niepełna szklanka cukru pudru4 żółtka0.5 szklanki migdałów mielonych6 łyżek syropu migdałowego (bez alkoholu)Malinowa niespodzianka:1 szklanka mrożonych lub świeżych malin0.5 opakowania cukru pudru (8g)1-2 łyżeczki żelatynyPoncz kawowy:2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej0.5 szklanki wody2 łyżeczki cukruPrzygotowanie:Natłuszczamy dno tortownicy (boków nie natłuszczamy). Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C.Biszkopt orzechowy:Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier, cały czas ucierając. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesypujemy przez sitko, dodajemy porcjami do masy – delikatnie mieszając (nie ucierać). Na końcu dodajemy zmielone orzechy włoskie, mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 25-30 minut. Studzimy w tortownicy na kratce. Gdy przestygnie, odcinamy nożem brzegi biszkoptu i przecinamy go na dwie części.Biszkopt kakaowy:Postępujemy tak samo, jak w biszkopcie orzechowym, tyle, że zamiast orzechów dodajemy kakao. Długość pieczenia pozostaje ta sama. Również przecinamy go na dwie części.Poncz kawowy: 0.5 szklanki wody na 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej – zaparzamy. Dosładzamy do smaku.Masa migdałowa:Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszysta masę. Następnie dodajemy po 1 żółtku i ucieramy do momentu, aż masa będzie gładka i kremowa. Dodajemy syrop migdałowy (można go zastąpić aromatem migdałowym - 1 łyżeczką, choć polecam syrop) i zmielone migdały (zmielone razem ze skórką). Mieszamy do jednolitej konsystencji.Malinowa niespodzianka:Maliny miksujemy blenderem. Następnie przecieramy przez sito, tak, aby pozbyć się pestek. Uzyskamy mus malinowy. Dosładzamy go cukrem pudrem. 1 lub 2 łyżeczki żelatyny (im więcej malin tym więcej żelatyny) rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy z musem malinowym. Wstawiamy do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na 30 minut, co jakiś czas mieszając, aby mus zgęstniał.Przełożenie tortu:Biszkopt orzechowy (spód) Masa migdałowaBiszkopt kakaowyMasa migdałowaMus malinowyBiszkopt kakaowyMasa migdałowaBiszkopt orzechowyMasa migdałowa na wierzch i na boki tortuDo dekoracji zostały użyte ozdoby cukrowe i wiórki opłatkowe, różowe.

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane