Reklama

Wariacji na temat kanapki „Benedykt” spotkamy wiele, ponieważ smakosze, wymieniają składniki kanapki na coraz to nowe. Klasyczna kompozycja pozostaje stała i obejmuje: pieczywo, jajko w koszulce (czyli gotowane bez skorupki w gorącej wodzie z octem), wędlinę (szynkę lub bekon) oraz sos holenderski (przygotowany z żółtek, masła, soku z cytryny i przypraw). Szukając urozmaicenia, jajko na grzance posmarowanej dobrym tłuszczem, można okrasić sosem berneńskim lub beszamelem i wzbogacić duszonym szpinakiem lub grzybami. Zamiast wędliny podać łososia, mięso kraba lub kawior.Dodatek gotowanych szparagów czy świeżych pomidorów nada kanapce chrupkości.Jeśli klasyczny przepis wydaje ci się zbyt skomplikowany, na początek zamiast sosu holenderskiego wybierz majonez i rozsmakuj się w tej wyjątkowej kanapce!

Reklama

Benedykt dla początkujących – przepis

Składniki:

  • 1 pszenna kajzerka
  • 1 łyżeczka margaryny (np. Śniadaniowa z Masłem)
  • 1 świeże jajko
  • 2 łyżki octu (10%)
  • 2 plasterki szynki wiejskiej lub parmeńskiej
  • 1 łyżeczka majonezu lub 2 łyżki sosu holenderskiego
  • listki bazylii do dekoracji
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę przekrój na pół. Dolną część podpiecz w tosterze lub na patelni, a następnie posmaruj margaryną Śniadaniową z Masłem.
  2. Jajko rozbij i wylej do miseczki uważając, by nie uszkodzić żółtka.
  3. Zagotuj 1 litr wody. Do wrzątku wlej 2 łyżki octu i zamieszaj energicznie rozetką, by powstał „wir”. W jego środek delikatnie wlej jajko. Gotuj ok. 2-3 minuty. Następnie łyżką cedzakową wyjmij jajko z wody i osącz. Białko powinno być ścięte a żółtko nadal płynne.
  4. Na bułce ułóż szynkę, jajko i polej majonezem lub sosem holenderskim. Kanapkę oprósz przyprawami i udekoruj listkami bazylii. Podawaj gdy jest ciepła.
Reklama

Cena margaryny Śniadaniowej z Masłem: ok. 2, 60zł/500g

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane