Koktajl z cytrusów i jarmużu
Taki sok to bomba witaminowa, która skutecznie wzmocni naszą odporność i uchroni przed wirusami w przejściowym okresie między zimą a wiosną. Tajnym składnikiem jest jarmuż – mało popularne warzywo z rodziny kapustnych, bogate w białko, błonnik, żelazo, wapń, potas i szereg witamin - szczególnie C i K. Poza sezonem jarmuż można zastąpić świeżym szpinakiem. Obie rośliny są w napoju niewyczuwalne.

- Katarzyna Mordalska

Składniki (na 2 szklanki):
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- 2 garście liści jarmużu
- Szklanka przegotowanej wody
- Kawałek imbiru (wielkości ząbka czosnku)
- 1-2 łyżki brązowego cukru (można zastąpić miodem lub innym słodem)
- 1 mały, dojrzały banan

Przygotowanie:Do blendera kielichowego wlewamy wodę, sok z wyciśniętej cytryny i pomarańczy , umyte liście jarmużu (bez twardych zgrubień), banana oraz przeciśnięty przez praskę imbir. Wszystko miksujemy na wysokich obrotach.Do zmiksowanej masy dodajemy cukier (najlepiej stopniowo dosładzać według gustu) i miksujemy ponownie.Jeśli napój wychodzi zbyt kwaśny, rozrzedzamy go przegotowaną wodą. Przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 1 dzień.

Więcej przepisów znajdziesz na blogu Kitchen Vibe.