Kwiecień miesiącem kanapki Grilled cheese
Znasz kanapkę „Grilled cheese”? To niezwykle popularna w Ameryce, a zarazem prosta grillowana kanapka z serem żółtym.

- Katarzyna Mordalska
Sława grillowanej kanapki rozpoczęła się w latach 20 ubiegłego wieku, w Stanach Zjednoczonych i rosła wraz ze zbliżającym się Wielkim Kryzysem. Ta popularność wynikała z powszechnej dostępności składników kanapki oraz ich niewygórowanych cen. Kanapki „Grilled cheese” były więc nie tylko ekonomiczne, ale także proste do wykonania i bardzo smaczne. Na początku była to pojedyncza kromka chleba tostowego z roztopionym serem żółtym. W latach 60-tych ta wersja została wzbogacona o drugą kromkę.

Przepis na grillowaną kanapkę:
Aby przygotować kanapkę „Grilled cheese” musimy podsmażyć ją na patelni albo zapiec w opiekaczu lub piekarniku.• kilka kromek chleba graham
• 12 plastrów pomidora
• opakowanie żółtego sera Gouda MSM Mońki
• świeże liście szpinaku
• masło
• sól, pieprz do smakuPomidora pokrój w plasterki, na patelni roztop trochę masła. Na każdej kromce chleba ułóż po dwa plastry sera Gouda, po jednym plastrze pomidora i liście szpinaku. Całość dopraw pieprzem i solą do smaku. Następnie ułóż kanapki na patelni i grilluj aż chleb nabierze złotobrązowego koloru, a ser się roztopi.Smacznego!