Lekka sałatka na przedwiośnie!
Jak przeczekać czas do wiosny, w którym nowalijki będą zawierały w sobie nieco mniej z tablicy Mendelejewa? Sałata i rzodkiewka, choć pięknie wyglądają, pozostawiają jeszcze wiele do życzenia. Czym zastąpić nowalijki? Klasycznym mixem sałat, a chrupiącą rzodkiewkę – marchewką! Sprawdź nasz przepis!

- Katarzyna Mordalska
Opublikowano: środa, 18 lutego 2015 11:23
Reklama
Reklama

Składniki (przepis na jedną porcję):
- ulubiona sałata lub mix sałat
- rukola
- pół średniej wielkości ogórka
- 6 sztuk pomidorków cherry
- pół małej czerwonej cebuli
- ¼ szklanki kukurydzy
- pół papryki żółtej
- średniej wielkości marchewka
- 1 jajko na twardo
- opcjonalnie: 2 średniej wielkości pieczarki
- przyprawy: pieprz, suszona pietruszka
Reklama
Przygotowanie:
Sałatę i rukolę ułóż na talerzu, warzywa umyj. Pomidorki pokrój na połówki, ogórka i marchewkę – w grubsze plastry, czerwoną cebulę – w krążki, paprykę – w półkrążki. Składniki ułóż na sałacie, dodaj kukurydzę i dwie połówki jajka. Opcjonalnie dodaj pokrojone w plastry, surowe pieczarki.Jeśli masz ochotę na dressing, sprawdź przepisy na sosy do sałatek. Do sałatki w wersji light dodaj szczyptę pieprzu i suszonej pietruszki.Smacznego!
Reklama
Reklama
Reklama