Masło orzechowe i sezamki czyli pyszne przepisy od marki Helio!
Szukasz pomysłu na domową przekąskę? Marka Helio przedstawia przepis na sezamki i masło orzechowe domowej roboty. Polecamy!

Marka Helio przygotowała dla konsumentów fistaszki, czyli orzeszki arachidowe prażone w łupinie (zwane też orzeszkami ziemnymi, ponieważ dojrzewają w ziemi na głębokości 5-8 cm) w opakowaniu 250 gram oraz ziarno sezamu w opakowaniu 200 gram. Oba produkty z popularnej linii Słoneczne Owoce stanowią doskonałą bazę do przygotowania domowego masła orzechowego i tzw. sezamków. Jak je zrobić? Zobacz smakowite przepisy!
Domowe masło z orzechów – przepis

Potrzebujemy opakowania fistaszków Helio Słoneczne Owoce. Obrane z łupin orzeszki wrzucamy do miksera i mielimy na gładki krem. Można dodać prażone ziarna sezamu, miód lub gorzką czekoladę – w zależności od upodobań kulinarnych.Opcjonalnie doprawiamy solą lub cukrem. Krem wspaniale smakuje na kanapce lub tostach. Równie dobrze sprawdza się jako nadzienie do naleśników, a nawet jako składnik marynat lub sosów dań wytrawnych.
Sezamki – przepis

Potrzebujemy opakowania ziaren sezamu Helio Słoneczne Owoce oraz 2 łyżki miodu, 200 gram cukru pudru i 4 łyżki wody. Na suchej patelni prażymy sezam i podgrzewamy tak długo, aż uzyska złoty kolor. Co jakiś czas mieszamy, aby sezam opiekł się równomiernie. Do garnuszka wlewamy wodę i cukier, całość podgrzewamy aż się skarmelizuje, dodajemy wówczas miód. Przygotowaną masę szybko wlewamy do foremki, czekamy aż wystygnie i…gotowe :) Możemy chrupać w podróży, na wakacjach, lub na pikniku. Smacznego!Cena:
- Fistaszki HELIO Słoneczne Owoce - ok. 9 zł/ 250g
- Sezam HELIO Słoneczne Owoce - ok. 6 zł/ 200g