Reklama

Przepisów na to kultowe danie jest wiele. Cechuje je różnorodność dodatków grubość ciasta i wielkość. Na klasycznej włoskiej pizzy obok pomidorów i bazylii często pojawiają się delikatne owoce morza, wyraziste sardele i aromatyczne sery. W Polsce dodajemy wędzone wędliny i pachnące kiełbasy, pieczarki tworząc wersję „wiejską”. Lubujemy się też w rozpływającym się, lekko słonym i gorącym oscypku, królującym na pizzy „góralskiej”.Oprócz szerokiej gamy dodatków, pizzę tworzy również sos. Najbardziej uniwersalnym jest popularne TABASCO® - ale bez obaw, nie każde jest piekielnie ostre. Najostrzejszy sos TABASCO® Habanero powstał dzięki dodatkowi wywodzącej się z Jamajki papryki, i dodaje pizzy prawdziwego temperamentu. Jednak dla tych, którzy mają delikatne podniebienia idealna będzie lekko czosnkowa odmiana TABASCO® Garlic Pepper lub zielony sos na bazie papryczki Jalapeño.

Reklama

Przepis na ciasto do pizzy:

  • 500g przesianej mąki pszennej
  • 250 ml lekko ciepłej wody
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku do smaku
  • Sól do smaku

W misce mieszamy suche składniki na spód pizzy – mąkę, drożdże, cukier, czosnek i sól, a następnie łączymy z wodą i ugniatamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję i będzie sprężyste, odstawiamy na min. 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni C, a z wcześniej przygotowanego i wyrośniętego ciasta formujemy okrąg. Wierzch smarujemy oliwą z oliwek, a następnie posypujemy solą i czosnkiem. Ciasto umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 5 minut, uważając by nie przypalić spodu. Gdy lekko spuchnie, wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia.

Przepis na pizzę hawajską:

  • 2 łyżki TABASCO ® Habanero
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka cienkich plasterków ananasa
  • 1 szklanka cienkich plasterków szynki pieczonej, pociętej na kawałki
  • 1/4 szklanki cienko pokrojonej zielonej cebuli
  • 3/4 szklanki tartego sera mozzarella

Oba sosy dokładnie wymieszaj i gotową mieszanką posmaruj wierzch ciasta. Całość kolejno posyp ananasem, szynką, zieloną cebulką i mozzarellą. Pizza powinna się piec 15-17 minut w 250 stopniach Celsjusza. Gotową kroimy w równe trójkąty i podajemy natychmiast.

Przepis na pizzę Jamajski kurczak:

  • 500g wędzonej piersi z kurczaka bez skóry
  • 1 łyżka TABASCO ® Original
  • 1/4 szklanki TABASCO ® Jalapeño
  • 3/4 szklanki sosu pomidorowego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • zmiażdżony ząbek czosnku
  • czerwona papryka
  • 1 pokrojona w krążki żółta papryka
  • 1/4 szklanki tartego sera Cheddar
  • 1 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Reklama

Wędzonego kurczaka łączymy z sosem TABASCO® Jalapeño, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny lub na noc, obracając od czasu do czasu. Po tym czasie kurczaka wyjmujemy z marynaty i kroimy w cienkie plastry. W osobnej misce mieszamy oliwę, sos pomidorowy, sos tabasco i czosnek w małej misce. Powstałą mieszanką smarujemy spód pizzy i dodajemy zamarynowanego kurczaka, papryki i ser. Pieczemy ok. 15 minut, pizza będzie gotowa gdy brzegi lekko wyrosną a ser się roztopi. Gotową pizzę należy posypać posiekaną kolendrą, podawać natychmiast.Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama