Międzynarodowy Dzień Pizzy - przepisy na pizzę!
9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy, święto najstarszego placka z dodatkami i popularnego dania uwielbianego przez miliony łasuchów.
- Katarzyna Mordalska
Przepisów na to kultowe danie jest wiele. Cechuje je różnorodność dodatków grubość ciasta i wielkość. Na klasycznej włoskiej pizzy obok pomidorów i bazylii często pojawiają się delikatne owoce morza, wyraziste sardele i aromatyczne sery. W Polsce dodajemy wędzone wędliny i pachnące kiełbasy, pieczarki tworząc wersję „wiejską”. Lubujemy się też w rozpływającym się, lekko słonym i gorącym oscypku, królującym na pizzy „góralskiej”.Oprócz szerokiej gamy dodatków, pizzę tworzy również sos. Najbardziej uniwersalnym jest popularne TABASCO® - ale bez obaw, nie każde jest piekielnie ostre. Najostrzejszy sos TABASCO® Habanero powstał dzięki dodatkowi wywodzącej się z Jamajki papryki, i dodaje pizzy prawdziwego temperamentu. Jednak dla tych, którzy mają delikatne podniebienia idealna będzie lekko czosnkowa odmiana TABASCO® Garlic Pepper lub zielony sos na bazie papryczki Jalapeño.
Przepis na ciasto do pizzy:
- 500g przesianej mąki pszennej
- 250 ml lekko ciepłej wody
- 1 opakowanie drożdży instant
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku do smaku
- Sól do smaku
W misce mieszamy suche składniki na spód pizzy – mąkę, drożdże, cukier, czosnek i sól, a następnie łączymy z wodą i ugniatamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję i będzie sprężyste, odstawiamy na min. 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni C, a z wcześniej przygotowanego i wyrośniętego ciasta formujemy okrąg. Wierzch smarujemy oliwą z oliwek, a następnie posypujemy solą i czosnkiem. Ciasto umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 5 minut, uważając by nie przypalić spodu. Gdy lekko spuchnie, wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia.
Przepis na pizzę hawajską:
- 2 łyżki TABASCO ® Habanero
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 1 szklanka cienkich plasterków ananasa
- 1 szklanka cienkich plasterków szynki pieczonej, pociętej na kawałki
- 1/4 szklanki cienko pokrojonej zielonej cebuli
- 3/4 szklanki tartego sera mozzarella
Oba sosy dokładnie wymieszaj i gotową mieszanką posmaruj wierzch ciasta. Całość kolejno posyp ananasem, szynką, zieloną cebulką i mozzarellą. Pizza powinna się piec 15-17 minut w 250 stopniach Celsjusza. Gotową kroimy w równe trójkąty i podajemy natychmiast.
Przepis na pizzę Jamajski kurczak:
- 500g wędzonej piersi z kurczaka bez skóry
- 1 łyżka TABASCO ® Original
- 1/4 szklanki TABASCO ® Jalapeño
- 3/4 szklanki sosu pomidorowego
- łyżka oliwy z oliwek
- zmiażdżony ząbek czosnku
- czerwona papryka
- 1 pokrojona w krążki żółta papryka
- 1/4 szklanki tartego sera Cheddar
- 1 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Wędzonego kurczaka łączymy z sosem TABASCO® Jalapeño, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny lub na noc, obracając od czasu do czasu. Po tym czasie kurczaka wyjmujemy z marynaty i kroimy w cienkie plastry. W osobnej misce mieszamy oliwę, sos pomidorowy, sos tabasco i czosnek w małej misce. Powstałą mieszanką smarujemy spód pizzy i dodajemy zamarynowanego kurczaka, papryki i ser. Pieczemy ok. 15 minut, pizza będzie gotowa gdy brzegi lekko wyrosną a ser się roztopi. Gotową pizzę należy posypać posiekaną kolendrą, podawać natychmiast.Smacznego!