Reklama

Reklama

Składniki (na ok. 10 sporych ciastek):

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 6 łyżek mąki
  • 3 łyżki masła
  • Niepełna szklanka cukru
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Łyżka chili w płatkach
  • Łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jaja
  • Szczypta soli

Przygotowanie:200 g czekolady rozpuszczamy w rondelku razem z masłem. Studzimy. Pozostałe 50 g czekolady drobno siekamy, przekładamy do miseczki i odstawiamy.W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, chili.Jajka ubijamy powoli dodając cukier. Kiedy masa będzie jednolita dodajemy cukier waniliowy, a następnie, cały czas miksując, wlewamy czekoladową masę (koniecznie przestudzoną!).Suche produkty mieszamy z czekoladową masą, dodajemy pozostałą czekoladę pokrojoną w kostkę i dokładnie mieszamy.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy masę i rękoma układamy na blasze zachowując odstęp.Pieczemy ok. 10 minut, wyciągamy z piekarnika i studzimy.Ostudzone ciastka przekładamy do szczelnego pojemnika.

Reklama

Więcej przepisów znajdziesz na blogu Kitchen Vibe.Wypróbuj także przepis na kruche ciastka z czekoladą.

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane