Mocno czekoladowe i pikantne ciasteczka
Jeśli lubisz połączenie czekolady z chili ten przepis jest dla Ciebie. Ciasteczka są łatwe w przygotowaniu, idealne jako deser lub przekąska do pracy. Uwaga, szybko znikają z talerza!

- Katarzyna Mordalska

Składniki (na ok. 10 sporych ciastek):
- 250 g gorzkiej czekolady
- 6 łyżek mąki
- 3 łyżki masła
- Niepełna szklanka cukru
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Łyżka chili w płatkach
- Łyżeczka cukru waniliowego
- 2 jaja
- Szczypta soli

Przygotowanie:200 g czekolady rozpuszczamy w rondelku razem z masłem. Studzimy. Pozostałe 50 g czekolady drobno siekamy, przekładamy do miseczki i odstawiamy.W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, chili.Jajka ubijamy powoli dodając cukier. Kiedy masa będzie jednolita dodajemy cukier waniliowy, a następnie, cały czas miksując, wlewamy czekoladową masę (koniecznie przestudzoną!).Suche produkty mieszamy z czekoladową masą, dodajemy pozostałą czekoladę pokrojoną w kostkę i dokładnie mieszamy.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy masę i rękoma układamy na blasze zachowując odstęp.Pieczemy ok. 10 minut, wyciągamy z piekarnika i studzimy.Ostudzone ciastka przekładamy do szczelnego pojemnika.

Więcej przepisów znajdziesz na blogu Kitchen Vibe.Wypróbuj także przepis na kruche ciastka z czekoladą.