Reklama

Zaplanowałyście już lektury na najbliższe dni? Na pewno wśród nich nie może zabraknąć najnowszej książki Blanki Lipińskiej "Kolejne 365 dni". Jednak czerwiec obfituje też w kulinarne nowości wydawnicze, wśród których nie brakuje dietetycznych przepisów. Sprawdźcie, po jakie książki warto sięgnąć w tym miesiącu.

Reklama

Blanka Lipińska - "Kolejne 365 dni"

Blanka Lipińska z impetem wdarła się do polskiej popkultury, robiąc to o czym marzy każdy debiutujący pisarz – bijąc kolejne rekordy sprzedażowe. Jej pierwsza powieść "365 dni" została okrzyknięta najgłośniejszym debiutem 2018 roku. Do tej pory sprzedała ponad pół miliona książek sagi o Laurze i Massimo. Jeśli komuś wydawało się, że to koniec sukcesów niestereotypowej pisarki, to mocno się pomylił.
Blanka Lipińska wie, jak swoimi powieściami zostawić czytelnika w niedosycie i rozpalić ciekawość. Pod koniec drugiej części (Ten dzień) Laura zostaje postrzelona. Jej mąż musi podjąć trudną decyzję, czyje życie ocalić – ukochanej czy ich nienarodzonego dziecka. Massimo nie wyobraża sobie życia bez Laury, z drugiej strony jego wielkim marzeniem było posiadanie syna… Miliony myśli kłębią się w jego głowie. Jakiego dokona wyboru? Czyje 365 dni będą śledzić czytelnicy w trzeciej części sagi?
Fabuła "Kolejnych 365" dni owiana jest tajemnicą i będzie niczym przejażdżka na rollercosterze!

Hanna Lis - "Mój świat na talerzu"

Makarony, steki, tosty, jajka. Tych wyrazów Hanna Lis zdecydowanie nie unika. I bardzo dobrze, bo dzięki temu jej książka kucharska aż rozpuszcza się w palcach od wszystkiego, co najlepsze w kuchni. Dziennikarka serwuje nam 80 przepisów dookoła świata, które w mig znikają z talerzy. Jej kurczak gong bao, andaluzyjski chłodnik z migdałów czy ravioli z tymiankowo-szałwiową ricottą, to dopiero początek prawdziwej uczty smaków. Bo Hanna Lis naprawdę zna się na rzeczy, i dlatego ze zwykłych składników robi dzieła sztuki. A każde danie doprawione jest jej autorskimi zdjęciami i kipiącym humorem tekstem.
Te przepisy to nie tylko posiłki na talerzu, ale przede wszystkim wspomnienie podróży, przygody, spotkanej osoby, miłej chwili. Palce lizać.

Jan Paszkowski, Joanna Jędrzejczyk - "Jedz, walcz i śmiej się!"

Najmłodszy uczestnik i wielkie odkrycie pierwszej edycji Masterchefa, Jan Paszkowski – przepisy. Joanna Jędrzejczyk – polska mistrzyni mieszanych sztuk walki z międzynarodowymi sukcesami – część motywacyjna. A całość dedykowana pamięci mamy Janka, która niedawno przegrała walkę z chorobą.
O tym, jak walczyć ze sobą i o siebie i nie dać sobie odebrać radości – w książce tego niecodziennego duetu. A do tego 60 przepisów na kolorowe dania poprawiające humor.

Krystyna Mirek - "Na strunach światła"

Wiosna w willi pod kasztanem jest szczególnie piękna. Majowy ogród rozkwita, a wraz z nim miłość i związki. I wszystko byłoby dobrze, gdyby nie stare krzywdy, niewyjaśnione tajemnice i zadawnione urazy. W pełną ciepła atmosferę pachnącej ciastem drożdżowym kuchni babci Kaliny wkracza niespodziewany gość, nazywana Królową Śniegu, matka Antka. Nie ma ona żadnych skrupułów w walce o swoje racje. Mocno zetrą się dwie skonfliktowane kobiety: żona i kochanka. Która z nich wygra?
Tymczasem obok rozwija się zakazana miłość, a dobra przyjaźń nie chce przerodzić się w związek. Skomplikowane relacje uczuciowe staną się dla bohaterów nie lada wyzwaniem.
Czy w przytulnej kuchni babci Kaliny uda się znów zaprowadzić ład w sercach wszystkich bliskich jej osób? Jak sobie poradzi z trudnymi zadaniami? Jak potoczą się dalsze losy ulubionych bohaterów serii Willa pod kasztanem?

"Przepisy Joli – W rodzinnej kuchni"

W kolejnej po „Od śniadania do kolacji” książce z serii "Przepisy Joli" przebojowa blogerka i kultowa bohaterka mediów społecznościowych Jola Caputa gotuje z rodziną – córką Sylwią i synem Grzegorzem. Każde z nich ma nieco inne podejście do kuchni, możemy więc się spodziewać prócz tak kochanych przez fanów Joli prostych przepisów na domowe dania bardziej zdecydowanych smaków z nutą orientu (Grzegorz) i sprawdzonych przez Sylwię pomysłów na słodkości. Jak zwykle w wersji najsmaczniejszej, ale i najpraktyczniejszej oraz najbardziej ekonomicznej.

Iwona Zasuwa - "Smakoterapia 3"

Reklama

Kiedy zaczynasz świadome odżywianie, natrafiasz na szereg wyzwań. Skąd wziąć wysokiej jakości produkty? Co tak naprawdę jeść? Jak gotować? A finalnie – jak na to wszystko znaleźć czas?
Z pomocą przyjdzie Ci "Smakoterapia 3", czyli książka, która pomoże zorganizować spiżarnię! Dzięki niej zawsze znajdziesz w domu co nieco: nie tylko drobne przegryzki, smakołyki i przyprawy, ale i całkiem solidne posiłki. Przygotowując kilka razy w roku zdrowe domowe półprodukty, znacząco zminimalizujesz czas poświęcany na codzienne stanie przy garach i zyskasz pewność, że to, co postawisz na stole, będzie nie tylko smaczne, ale i doskonałej jakości!

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane