Reklama

Reklama

Pierniczki świąteczne – przepisy

Jeśli kupowanie prezentów i robienie świątecznych pierniczków zawsze zostawiacie na ostatnią chwilę, to spieszymy z pomocą! O ile prezenty da się zdobyć nawet na ostatnią chwilę, o tyle pierniczki najlepiej przygotować wcześniej. Po pierwsze dlatego, że przed podaniem będą wymagały jeszcze udekorowania, co również zajmuje cenny czas wśród licznych obowiązków, a po drugie – by były smaczne, muszą skruszeć.Zatem już dzisiaj zachęcamy – wałki w dłoń i wypróbujcie jeden z polecanych przez nas przepisów! Już za miesiąc będziecie mogły cieszyć się smakiem pysznych pierniczków świątecznych!

Łatwe pierniczki świąteczne

To przepis, który sprawdza się idealnie. Jest wypadkową kilku prób i błędów w dążeniu do perfekcji, ale udało się wypracować recepturę, która sprawdza się już od kilku lat.Składniki:

  • ¼ szklanki miodu
  • 5 łyżek miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 i ¼ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika (lub więcej, wedle uznania)
  • 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie)

Przygotowanie:Suche składniki wymieszać na stolnicy, dodać mokre, wymieszać i zagnieść ciasto, podsypując mąką. Rozwałkować na grubość ok. 3mm. Piec 10-15 min. w temp. 180 stopni Celsjusza.

Pierniczki cynamonowe

Te ciasteczka są bardziej puszyste od klasycznych pierniczków świątecznych, gdyż przy ich przygotowywaniu nie rozwałkowujemy ciasta. Idealnie nadają się do podania w polewie czekoladowej.Składniki:

  • 1 ½ szklanki mąki
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g miodu
  • 100g masła

Przygotowanie:Suche składniki wymieszać w misce, dodać posiekane, zimne masło oraz miód. Ciasto wyrobić i odstawić do lodówki na ok. 1h. Z ciasta uformować dość grube, okrągłe i lekko spłaszczone ciastka. Piec 10-15 min. w temp. 180 stopni Celsjusza.

Pierniczki z mąki żytniej

Bardziej oczyszczona mąka pszenna zawiera znacznie mniej składników odżywczych. Mąka żytnia, najlepiej razowa z grubego przemiału, to bogate źródło błonnika i witamin z grupy B. Warto zatem wykorzystywać ją w wypiekach.Składniki:

  • 500g mąki żytniej
  • 50g masła
  • 4 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 2-3 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
Reklama

Przygotowanie:Suche składniki wymieszać w misce. Masło rozpuścić, dodać miód i po lekkim wystudzeniu dodać wraz z jajkami do suchych składników. Ciasto po wyrobieniu rozwałkować na grubość 3-4mm. Pierniczki piec 10-15min. w temp. 180 stopni Celsjusza.Pierniczki świąteczne na choinkęPrzygotowanie pierniczków z odpowiednim wyprzedzeniem wiąże się z jeszcze jedną korzyścią. Po dwóch czy trzech tygodniach leżakowania, miękkie pierniczki będą idealnie nadawały się do powieszenia na choince. Zapewne zbyt długo się na niej nie uchowają, gdyż skuszą każdego wyglądem i niesamowitym aromatem.

Przygotowujecie samodzielnie pierniczki na święta? Podzielcie się przepisami! :)

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane