Reklama

Znajomi właśnie zadzwonili, że będą za pół godziny? Podpowiadamy, co zrobić, żeby zachwycić ich pyszną i zdrową przekąską. Wystarczy, że masz pieczywo (wcale nie musi być bardzo świeże - mamy pomysł, jak mu "pomóc"), oliwki i anchois.

Reklama

Chcemy was zachęcić do zrobienia naprawdę pysznej tapenady. To pasta pochodząca z Prowansji, której podstawą są czarne oliwki. Konkretny smak osiągniemy, dodając wybrany produkt, może to być zmiksowana pieczona papryka, czy np. anchois.

Jak zrobić tapenadę z anchois?

Składniki:

  • 150 g czarnych oliwek (oczywiście bez pestek)
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 3 filety anchois
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżki soku z cytryny

Od czego zacząć? To bardzo proste, bo wszystkie składniki wrzucamy do miksera i ucieramy na jednolitą masę.
Wystarczy pokroić pieczywo i położyć je na rozgrzanej patelni (tak, tak, bez dodatku oliwy, ani masła) i poczekać, aż pieczywo się lekko zarumieni. Potem nakładamy pastę na chleb, możemy lekko skropić octem balsamicznym, dorzucić listek mięty i... gotowe :). Goście będą zachwyceni! A gdzie kupić najlepsze produkty, potrzebne do takich przystawek? Zobaczcie ofertę sklepów Netto, a w szczególności nową linię produktów Premieur.
Coraz więcej osób szuka smaków, które są alternatywą dla osób lubiących nieco bardziej wykwintne propozycje. Wszystkie produkty wchodzące w skład oferty Premieur są najwyższej jakości, dlatego zaspokoją oczekiwania nawet wyjątkowo wymagających smakoszy. Można z nich zrobić małe, kulinarne dzieła sztuki - choćby jak nasza tapenada. Smacznego! Filety Anchovies Premieur w oleju roślinnym i w oleju roślinnym z kaparami 95 g/50 g – 7,99 zł / Netto

Ocet balsamiczny z Modeny Premieur, 250 ml – 13,99 zł / Netto

Reklama

Zobacz także: Kochasz kuchnię śródziemnomorską? Spróbuj greckiej zapiekanki!

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane