Reklama

Skąd pomysł na książkę "Gotuj zdrowo dla całej rodziny"?Nie planowałem jej. Dopiero kiedy ukazała się moja poprzednia książka "Superfood na co dzień", zdałem sobie sprawę, że ani ona, ani program telewizyjny nie wyczerpały tematu. A ludzie najbardziej na świecie chcą sprawdzonych przepisów na pyszne i zdrowe posiłki. Jeszcze nigdy nie dostałem tylu listów z podziękowaniami, co w zeszłym roku. Właśnie dlatego musiała powstać część druga: "Gotuj zdrowo dla całej rodziny". Na pewno pomoże Wam ona jeść bardziej różnorodnie. Są to dania na co dzień i to jest w tym wszystkim najpiękniejsze – jecie więcej warzyw i owoców, dostarczacie organizmowi wartościowego paliwa, a ja przemycam je w znanych i lubianych potrawach. Pewnie są wśród nich Wasze ulubione, znajdziecie też kilka niespodzianek – wszystkie z mnóstwem składników odżywczych. To takie proste!
Dla mnie rodzinna kuchnia to potrawy, którymi można się dzielić, łatwe w przygotowaniu, popularne dania. Chciałem jednak, żeby każde z nich było wyjątkowe, pyszne i apetyczne. Zadbałem o to, żeby składniki były niewyszukane i łatwo dostępne w zwykłym supermarkecie. Książki kucharskie przydają się, żeby wzbudzić w dzieciach entuzjazm do jedzenia – wystarczy raz w tygodniu usiąść z dzieciakami i razem zaplanować jadłospis. Można je w to zaangażować, pozwolić im wybrać danie z książki – na pewno im się to spodoba, a potem chętniej zjedzą obiad.Masz jakiś sposób na to, żeby moja rodzina jadła więcej warzyw?To bardzo proste. Dodatkową porcję warzyw można podać do każdego posiłku albo nawet wcześniej – jeśli na stole stoi miska z sałatą czy warzywa na talerzu, domownicy zaczną je podjadać, jeszcze zanim zaserwujesz im główne danie, bo pewnie są głodni. To się świetnie sprawdza, codziennie stosuję ten trik na własnych dzieciach. Dobrym pomysłem jest też podawanie sałat do dań z makaronem czy serwowanie rodzinie potrawek z warzyw, bo łatwo napakować do nich dodatkową jarzynkę. U mnie w zamrażarce nigdy nie brakuje też sosu pomidorowego z siedmiu warzyw, który świetnie sprawdza się do zup, gulaszy, makaronów i lazanii. W książce proponuję też inne pomysły na dania na zapas: kiedy widzę w sklepie ładny filet z łososia, kupuję go i robię paluchy rybne. Przygotowujemy też domowe nuggetsy z kurczaka – nie jestem fanem nuggetsów, ale dzieci je uwielbiają i nic na to nie poradzę. Dlatego zamiast im je kupować, robię je w domu – są pyszne i wiem, co mają w środku.Czemu warto częściej gotować?Gotowanie to bardzo przydatna umiejętność, która pozwala nam osiągnąć pełnię zdrowia. Prawda jest taka, że wszyscy powinniśmy odżywiać się bardziej różnorodnie. Nie chodzi o drogie produkty, z reguły wystarczy po prostu zjadać więcej warzyw i owoców. Potrzeba nam więc takich przepisów, które – bez szkody dla smaku – pozwolą nam włączyć do jadłospisu składniki, których nasze ciało potrzebuje. Wiele osób uważa, że aby jeść zdrowo, trzeba napychać się komosą i jarmużem – jasne, to wspaniałe produkty, ale na nich świat się nie kończy! W mojej książce są też zapiekanki, są burgery, są przepyszne dania z makaronu. I wszystkie są superzdrowe. Jestem przekonany, że jeśli przez cztery i pół dnia w tygodniu będziesz jeść zdrowo, to naprawdę poczujesz różnicę. A jak potem w weekend chcesz sobie pofolgować, zrób to w wielkim stylu.Zobacz, jak zrobić owsiankę czekoladową według Jamiego Olivera!

Reklama

Książkę możesz zamówić tutaj!Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "Gotuj zdrowo dla całej rodziny" wydanej przez Wydawnictwo Insignis Media 2016 @ Jamie Oliver Ltd. Przekład książki i wywiadu: Dorota Malina. Zdjęcie Jamiego Olivera: David Loftus.

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane