NOWOŚĆ: słynne klopsiki IKEA w wersji wege
W drugiej połowie kwietnia 2015 roku klienci IKEA będą mogli spróbować wegańskiej wersji legendarnych szwedzkich klopsików. Nowe klopsiki GRÖNSAKSBULLAR są zrobione z warzyw i roślin strączkowych.

- Katarzyna Mordalska

Jest to kolejny krok IKEA w realizacji strategii zrównoważonego rozwoju People & Planet Positive. Strategia zakłada m.in. poszerzanie oferty restauracji i Sklepiku Szwedzkiego o nowe, smaczne potrawy i produkty skomponowane zgodnie z obecnymi trendami w zakresie zdrowego żywienia i zbilansowanej diety oraz wytwarzane z poszanowaniem ludzi, środowiska i dobrostanu zwierząt.Klopsiki GRÖNSAKSBULLAR zrobione są z warzyw (marchewka, papryka, kukurydza, jarmuż), roślin strączkowych (zielony groszek, ciecierzyca), oleju rzepakowego oraz przypraw. To idealna propozycja na lunch czy obiad zwłaszcza dla wegetarian i wegan, ale również dla osób, które dbają o urozmaiconą dietę. Są bogatym źródłem białka oraz błonnika, a swój niepowtarzalny smak zawdzięczają dużym kawałkom warzyw. Ponieważ klopsiki GRÖNSAKSBULLAR nie zawierają najbardziej popularnych alergenów, w tym m.in. glutenu, będą odpowiednie również dla osób cierpiących na różnego rodzaju nietolerancje pokarmowe. IKEA proponuje kilka dań z wegańskimi klopsikami i świeżymi, lokalnymi dodatkami. Klopsiki GRÖNSAKSBULLAR będzie też można kupić w Sklepiku Szwedzkim.