Oryginalna tajwańska bubble tea
Pierwszy na świecie bar Bubbleology został otwarty w zeszłym roku w sercu wyznaczającego trendy londyńskiego Soho. Od swojej premiery jest tłumnie oblegany przez najbardziej stylowe środowiska – fashionistów oraz osoby, które lubią eksperymentować z nowinkami kulinarnymi. Teraz ma szansę stać się najmodniejszym zjawiskiem również w Polsce! Już 20 kwietnia wybierz się do baru Bubbleology przy ul. Chmielnej 26 w Warszawie i spróbuj oryginalnej tajwańskiej bubble tea.

- Katarzyna Mordalska

Co to jest bubble tea?Początki bubble tea to lata osiemdziesiąte ubiegłego wieku. Dziś trudno uwierzyć, że swoją karierę zaczęła jako napój sprzedawany na straganie na nocnym bazarze w Tajpej (obecnie istnieje ponad 8000 barów serwujących bubble tea i to na samym tylko Tajwanie). Wkrótce potem bubble tea stała się absolutnym przebojem także w Nowym Jorku, Los Angeles, Kanadzie, Australii i całej Azji.Bubble tea to drink przygotowywany na bazie naturalnej, czarnej lub zielonej, herbaty z dodatkiem pysznych aromatów owocowych lub mleka oraz umieszczonych na dnie wyjątkowych perełek tapioki. Perły tapioki (zwane pieszczotliwie „Boba”) przypominają w smaku żelowe misie; zawierają przepyszną nutę karmelową, a do tego przenikają smakiem samej herbaty. Bubble tea można podawać na ciepło lub zimno w przezroczystych opakowaniach, dzięki czemu „Boba” są wyraźnie widoczne na dnie kubka.Kubki z bubble tea są szczelnie zamykane za pomocą specjalnego plastikowego wieczka, które skutecznie zapobiega wylewaniu się napoju. Dlaczego? Na Tajwanie bubble tea najczęściej zamawiana jest na wynos, a następnie przewożona na skuterach. Bubble tea podawana jest z kolorową szeroką słomką, która pozwala z łatwością smakować znajdujące się na dnie kubka perełki tapioki.Obsługa Bubbleology, zwana „bubbleologami” (specjalistami ds. przyrządzania bubble tea) ubrana jest w zabawne laboratoryjne outfity z napisem „bubbleolog”. Warto tu podkreślić, że zespół tworzący Bubbleology szkolony był przez mistrzów bubble tea z Londynu. Dzięki temu, stołeczna ekipa zdobyła szeroką wiedzę na temat precyzyjnej sztuki przygotowania napoju, którego sekret smaku tkwi w dokładnym doborze i odmierzeniu składników, utrzymaniu ich właściwej temperatury oraz sposobie podania.Bubble tea przygotowana w warszawskim barze Bubbleology w wersji medium kosztować będzie 12,90 zł., a wersji large – 14,90 zł.