Orzechowy sernik na zimno – przepis
Szukasz pomysłu na deser w letni dzień? Wypróbuj przepis na pyszny sernik na zimno z orzechami!

- Katarzyna Mordalska
Sernik to chyba jedno z najpopularniejszych ciast. Idealny na każdą okazję – urodziny, święto rodzinne a nawet wesele. To uniwersalne ciasto występuje w tak wielu odmianach, że właściwe trudno znaleźć osoby które nie mają swojej ulubionej wersji.Póki trwa lato świetnym rozwiązaniem na spotkanie towarzyskie będzie orzeźwiający sernik na zimno. Zazwyczaj przygotowuje się go z serka homogenizowanego ale nie brak zwolenników eksperymentowanie z innymi rodzajami tego głównego składnika.

Składniki:
- 2-3 serków jogurtowych (np. naturalnych, waniliowych)
- 2 jajka
- 150g cukru białego
- ½ tabliczki czekolady (gorzka, mleczna)
- 1 margaryna
- 1 opakowanie dobrej jakości orzechów włoskich (np. Bakalland)
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 opakowanie prażonych migdałów
Przygotowanie:Na drobnej tarce zetrzeć orzechy włoskie, najlepiej dobrej jakości, jak na przykład Bakalland. Następnie na rozgrzanej patelni roztopić 50g masła, następnie dodać je do wcześniej przygotowanych orzechów. Wszystko dokładnie wymieszać, a uzyskaną masę przelać do formy. Wstawić przygotowany spód ciasta do lodówki. W tym czasie przygotować jajka – oddzielić żółtko od białka. Żółtko wymieszać z serkiem oraz 100g cukru. Białko odstawić na bok. Na patelni roztopić 25 gramów masła, potem dodać do tego czekoladę w kawałkach. Mieszając wszystko podgrzewać na średnim ogniu. Obydwie masy łączymy ze sobą, a następnie miksujemy albo mocno kręcimy łyżką, dopóki powierzchnia nie będzie gładka. Tak przygotowaną masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód. Gotowy sernik można jeszcze posypać prażonymi płatkami migdałów.