Reklama

Cały rok czekamy na świeże owoce z naszych rodzimych sadów i poza wspaniałymi wypiekami warto odbiec z utartej ścieżki i sporządzić kuszące napoje z dodatkiem (lub bez) alkoholu. Kuszą nas one swoimi bąbelkami i przynoszą lekkie orzeźwienie w upalne dni. Napoje na bazie owoców świetnie nadają się na przyjęcia np. te w ogrodzie. Wbrew pozorom ich przyrządzenie nie jest skomplikowane, choć często czasochłonne. A to ze względu na czas oczekiwania, jaki musimy poświęcić np. sorbetom, aż osiągną właściwą konsystencję. Warto jednak czekać, bo efekty będą satysfakcjonujące.Podstawowymi składnikami każdego ponczu, kruszonu czy sorbetu są świeże owoce, cukier, woda mineralna oraz dodatek alkoholu. Dla osób dbających o linię miłą wiadomością jest to, iż takie zimne napoje mają mniej kalorii niż klasyczne desery lodowe, a chłodzą tak samo albo jeszcze bardziej!Przygotowując sorbet musimy poświęcić mu około trzech, czterech godzin na mrożenie, a dodatkowo należy mieszać go, co 30 minut, aby nie powstały grudki (kryształki lodu), dzięki czemu sorbet będzie gładki. Podstawą sorbetu są zmiksowane owoce (te z pestkami należy przetrzeć) lub świeżo wyciśnięty sok np. z cytryny lub limonki. Przed podaniem można go zmiksować lub nakładać łyżką (wcześniej polaną gorąca wodą) do pucharków, miseczek czy szklanek.Poncze i kruszony zwykło się podawać w szklanych wazach oraz szklaneczkach do drinków z uszkiem, lub bez. Ze specjalnej szklanej wazy nalewa się kruszon lub poncz za pomocą szklanej łyżki, lecz możemy ten zestaw zastąpić dzbankiem do kompotu. Poncze można podawać zarówno schłodzone jak i na gorąco. Kruszony zaś, najlepsze są z kawałkami lodu, dobrze schłodzone. Koniecznym dodatkiem jest to alkohol, wino i/lub rum.Zapraszamy do przygotowania pysznego ponczu truskawkowego i sorbetu z gruszek!

Reklama

Poncz truskawkowy50 dag truskawek3 łyżki cukrusok z połówki cytryny500 ml wody mineralnej150 ml złotego rumupół butelki czerwonego wina półwytrawnegopół butelki wina musującego białego25 ml wiśniówkiPołowę truskawek obieramy, myjemy, kroimy na kawałki, wrzucamy do 500 ml wody mineralnej, dodajemy cukier, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Przecedzamy sok i studzimy go w lodówce. Pozostałe truskawki obieramy, myjemy i kroimy na kawałki, wkładamy do wazy na poncz. Zalewamy je przestudzonym sokiem z truskawek, dodajemy sok z cytryny, rum, czerwone wino i schładzamy w lodówce. Przed podaniem wlewamy schłodzone wino musujące i wiśniówkę. Mieszamy i rozlewamy do szklaneczek.

Reklama

Sorbet z gruszek3 limonki3 gruszki2 łyżki miodu, płynnego1 białko jaja100 ml soku jabłkowo - miętowego40 ml likieru kokosowegoLimonki sparzamy wrzątkiem i wyciskamy nich sok. Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy wszystko do miksera lub blendera i miksujemy na gładka masę. Dodajemy miód, sok i likier. Miksujemy. Białko ubijamy na sztywna pianę i delikatnie mieszamy z musem gruszkowym. Wykładamy mus do plastikowej formy, średniej wielkości i mrozimy przez 3-4 godziny, mieszając co 30 minut, aby nie powstały kryształki lodu. Przed podaniem wyjmujemy z zamrażarki, nakładamy sorbet gorącą łyżką do miseczek lub pucharków, ozdabiamy plasterkiem limonki i miętą.

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane