Pieczony kurczak w ziołach
Lubisz aromatyczne, delikatne dania? Wypróbuj przepis na pieczonego kurczaka z ziołami – takie danie to idealny pomysł na rodzinny, świąteczny obiad, który zachwyci wszystkich domowników!


Składniki:
- 1 kurczak (np. Nasz Kurczak);
- ½ szklanki oleju;
- 1 łyżeczka: tymianku, oregano, bazylii;
- ½ łyżeczki ostrej papryki;
- ½ łyżeczki słodkiej papryki;
- Sól i pieprz do smaku
- 500 g ziemniaków;
- 1 cytryna.
Sposób przygotowania: kurczaka posolić i przyprawić pieprzem do smaku. W misce przyrządzić marynatę: wymieszać olej, tymianek, oregano, bazylię, papryki oraz sok z połowy cytryny. Natrzeć kurczaka przygotowaną marynatą i odstawić do lodówki na minimum godzinę. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, włożyć kurczaka w brytfance, piec po około 15 minut z każdej strony. Zmniejszyć temperaturę do 140 stopni, obłożyć plastrami ziemniaków i piec pod przykryciem około godziny polewając wytworzonym podczas pieczenia sosem. Aby uzyskać piękny aromat przed pieczeniem do wnętrza kurczaka warto włożyć gałązkę rozmarynu.Czas przygotowania: 2,5 godziny