Reklama

Reklama

Składniki:

  • 1 kurczak (np. Nasz Kurczak);
  • ½ szklanki oleju;
  • 1 łyżeczka: tymianku, oregano, bazylii;
  • ½ łyżeczki ostrej papryki;
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki;
  • Sól i pieprz do smaku
  • 500 g ziemniaków;
  • 1 cytryna.
Reklama

Sposób przygotowania: kurczaka posolić i przyprawić pieprzem do smaku. W misce przyrządzić marynatę: wymieszać olej, tymianek, oregano, bazylię, papryki oraz sok z połowy cytryny. Natrzeć kurczaka przygotowaną marynatą i odstawić do lodówki na minimum godzinę. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, włożyć kurczaka w brytfance, piec po około 15 minut z każdej strony. Zmniejszyć temperaturę do 140 stopni, obłożyć plastrami ziemniaków i piec pod przykryciem około godziny polewając wytworzonym podczas pieczenia sosem. Aby uzyskać piękny aromat przed pieczeniem do wnętrza kurczaka warto włożyć gałązkę rozmarynu.Czas przygotowania: 2,5 godziny

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane