Reklama

Sekret dobroczynnego działania zielonej herbaty tkwi w charakterystycznym, tradycyjnym procesie produkcji. Wybierane są najwyższej jakości młode listki herbaty, które są suszone tuż po zerwaniu bez procesu fermentacji. W ten sposób herbata zachowuje łagodny smak i jest bogata w rozmaite składniki odżywcze.

Reklama

Wiosenne pobudzenie

Osłabienie, senność, spadek aktywności? To mogą być objawy przesilenia wiosennego. Rozwiązaniem może być zielona herbata o energetyzujących właściwościach. Świetnym sposobem na lepsze samopoczucie jest napar z zielonej herbaty. Według studium American Journal of Clinical Nutrition, zielona herbata wspiera koncentrację, witalność i aktywność mózgu[1]. W opracowaniu stwierdzono, że osoby spożywające ją podczas testów popełniają znacznie mniej błędów – nawet do 25 proc. Wynika to z wysokiej zawartości teiny w zielonej herbacie. Herbaciani kiperzy wiedzą, że jej jedna filiżanka zawiera od 30 do 100 mg tego związku. Istotne, by herbatę parzyć do 3 minut w temperaturze 70-90°C. Dzięki temu zachowa swoje energetyzujące właściwości. Liście zielonej herbaty nadają się nawet do trzykrotnego zalewania, przy czym najbardziej wartościowym jest napar z drugiego parzenia

Zregeneruj organizm po zimie i zrzuć zbędne kilogramy

Powrót do intensywnych ćwiczeń i szybkiego tempa pracy jest wyzwaniem dla organizmu. Zielona herbata bogata jest w przeciwutleniacze – zwłaszcza w EGCG, czyli tzw. polifenol krążenia. To właśnie on hamuje wchłanianie tłuszczów z pożywienia i nasila ich zużycie przez organizm. Co więcej, dobroczynne związki zielonej herbaty wspierają funkcje oczyszczające organizmu, wypłukując niepożądane substancje.Kobiety dbające o piękną skórę z pewnością docenią również inne właściwości EGCG, zwanego również katechiną. Naukowcy z Uniwersytetu Witten-Herdecke i Heinricha Heinego w Niemczech dowiedli, że substancje te pomagają zachować skórę zdrową, dobrze nawilżoną i elastyczną oraz bardziej odporną na promieniowanie UV.

Reklama

Zielona herbata posiada szereg dobroczynnych właściwości – nie bez powodów nazywana jest królową wszystkich herbat.Dla wielbicieli orzeźwiających owocowych smaków produkowane są herbaty zielone wzbogacone o cząstki owoców, płatki kwiatów czy olejki owocowe. Wyjątkowy zapach opuncji, pigwy lub mango dodaje zielonej herbacie tropikalnego aromatu i znakomicie dodaje energii. W zależności od naszych upodobań możemy wybrać mocny smak cytryny z pomelo lub bardziej delikatne, kwaskowate połączenie pigwy i granatu. Wśród słodszych propozycji warto sięgnąć po herbatę z maliną i marakują. Jeśli zaś chcemy przenieść się myślami w rejony Półwyspu Indyjskiego, najlepszym wyborem będzie herbata zielona z mango i opuncją. Pobudzające smaki są na wyciągnięcie ręki![1] Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zielona_herbata#Badania_naukowe, dane z dnia: 5.04. 2016 r.materiał sponsorowany

Reklama
Reklama
Reklama

Nasze akcje

Polecane