Przepis na babeczki migdałowe na zimno
Potrzebujesz słodkiej, aromatycznej ochłody na wiosenno-letnie upały? Migdałowe babeczki na zimno będą idealną przekąską na pikniki, na łonie natury lub wyjątkowym deserem dla najbliższych, który wykonasz bez konieczności pieczenia.


Składniki na babeczki:
- 3/4 szkl. migdałów w płatkach + 1/2 szkl. na masło migdałowe np. Bakalland;
- 1/4 szkl. płatków owsianych;
- 1,5 łyżki oleju kokosowego;
- 1,5 łyżki miodu płynnego;
- 1/4 łyżeczki cynamonu;
- 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego;
- szczypta soli.
Składniki na polewę:
- 3 łyżki oleju kokosowego;
- 3 łyżki miodu płynnego;
- 2 łyżki kakao;
- szczypta soli.
Przygotowanie: 1/2 szklanki płatków migdałów zmielić w blenderze. Robić często przerwy, zeskrobując drobinki migdałów ze ścianek i znowu mielić. Przerwać, kiedy konsystencja będzie przypominała gęste masło. W młynku do kawy zmielić 3/4 szklanki migdałów w płatkach i płatki owsiane na drobną mąkę i wsypać do miski. Dodać resztę składników (masło migdałowe, olej kokosowy, miód płynny, cynamon, ekstrakt waniliowy i sól) i dokładnie wymieszać do otrzymania gładkiej masy. Masą wylepić silikonowe foremki. W misce umieścić wszystkie składniki polewy (olej kokosowy, miód płynny, kakao i sól). Wymieszać dokładnie trzepaczką. Łyżką nakładać polewę na wierzch babeczek. Wstawić do zamrażalnika na min. 45 min. Smacznego!